Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για το Προσφυγικό στο Ρ/Σ «Πρακτορείο FM»


Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποδεχτεί το κοινό αίτημα των δημάρχων της περιοχής για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης των προσφύγων στο σημείο που προτείνουν, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο κεντρικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού «Πρακτορείο FM» και στους δημοσιογράφους Νίκο Ρούμπο και Δήμητρα Κεχαγιά.
Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι εφόσον οι δήμαρχοι συμφωνούν στη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου στην περιοχή των παλαιών Σφαγείων, στην παλιά δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει άμεσα το σχεδιασμό της και να προχωρήσει γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να μην κινδυνεύσει και η παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν.
«Εφόσον οι δήμοι της περιοχής συμφωνούν και αποδέχονται το συγκεκριμένο σημείο δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει αμέσως αυτή την αλλαγή. Γιατί επιμένει σε κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την τοπική κοινωνία; Θα έπρεπε να υπάρχει διασπορά των προσφύγων σε κέντρα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να δημιουργηθούν δηλαδή περισσότερα κέντρα με λιγότερους πρόσφυγες το καθένα γιατί είναι μπροστά μας και το πρόβλημα του κλεισίματος των συνόρων. Σήμερα μπορεί οι ανάγκες να είναι για 400 πρόσφυγες και αύριο για 3.000, όμως σε λίγο καιρό μπορεί να μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, εφόσον κλείσουν τα σύνορα. Εμείς μπορούμε να ‘σηκώσουμε’ ένα τέτοιο κέντρο στην περιοχή μας, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα τέσσερα ή πέντε στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, αντί για δύο. Η περιοχή των παλαιών Σφαγείων, από τη στιγμή που συμφωνούν και οι οικείοι δήμοι, είναι μια αποδεκτή λύση, την οποία οφείλει άμεσα να αποδεχτεί η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που μίλησε τηλεφωνικώς από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται λόγω της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι μέλος, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Άργησε, εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας που υπήρχαν, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το πρόβλημα, κωλυσιέργησε, δε συνεργάστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου τότε κι όχι τώρα να πιεστεί η Τουρκία για τη δημιουργία hot spots στα σύνορά της με τη Συρία, όπου πραγματικά έπρεπε να είναι για να λυθεί το πρόβλημα, και τρέχει τώρα να καλύψει ό,τι δεν έκανε σε τόσους μήνες μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Η κυβέρνηση δεν έκανε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, με τους δήμους, ώστε να βρεθεί τόπος κοινής αποδοχής και φτάσαμε σήμερα να παίζουμε την κολοκυθιά, με τεράστιους κινδύνους σε σχέση με τη συνθήκη Σένγκεν, τη συμμετοχή της στην οποία η χώρα μας πρέπει να διαφυλάξει σε κάθε περίπτωση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει απολύτως καμιά αρμοδιότητα στο προσφυγικό, δε μας έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση απολύτως τίποτα, δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση. Ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από την τηλεόραση, όπως και οι δήμαρχοι, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην περιοχή των Διαβατών για την εγκατάσταση κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων εκεί, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο και αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να γίνουν κέντρα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα από τη στιγμή που ανέλαβε τη δέσμευση η χώρα κι εφόσον δεν γίνουν κινδυνεύει η συμμετοχή μας στη συνθήκη Σένγκεν. Ασφαλώς δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα παιδιών να διαδηλώνουν στα στρατόπεδα. Γι’ αυτό, έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον οι δήμαρχοι κατέληξαν και πρότειναν από κοινού συγκεκριμένο σημείο, να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του σχεδίου και να γίνει το κέντρο εκεί που προτείνουν οι δήμαρχοι. Εφόσον υπάρχει σύμπνοια γι’ αυτό το χώρο δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει εκεί».

Αναφορικά με τις ευθύνες που επέρριψε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «ο κ. Μπουτάρης θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι είναι ο ένας από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και οι αρμοδιότητές του σταματούν στα όρια του δήμου του. Όσες φορές μάλιστα αποφάσισε να εμπλακεί σε πράγματα πέραν των αρμοδιοτήτων του το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα μάλιστα στη συνεργασία του με τους άλλους φορείς. Οπότε καλύτερα να επικεντρωθεί στα του δήμου του, να κοιτάξει να κάνει καλά τη δουλειά του σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει, εκτός πια κι αν έχει αναλάβει την πολιτική υπεράσπιση της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη εμπλοκής της Πολιτικής Προστασίας στο θέμα, που έθεσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας είπε χαρακτηριστικά: «Η Πολιτική Προστασία που επικαλείται ο Δήμαρχος είναι πάντα έτοιμη, αλλά το έργο της είναι να αντιμετωπίζει καταστροφές. Παρεμβαίνει όταν κινδυνεύουν οι πολίτες από κάτι, όπως σεισμό, πλημμύρα και άλλα τέτοιου είδους φαινόμενα. Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές κι έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές την Ειδομένη και γνωρίζω καλά το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων, παιδιών, εγκύων, ηλικιωμένων. Απορώ γιατί ζητάει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας. Τι είναι οι πρόσφυγες; Λοιμός; Καταστροφή; Δεν καταλαβαίνω γιατί τους βλέπει έτσι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τον κ. Μπουτάρη τον αγαπώ, τον εκτιμώ, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι είναι μόνον ένας από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και να ασχοληθεί με τα του δήμου του. Δεν είναι μόνο το προσφυγικό, αλλά επιχειρεί διαρκώς παρεμβάσεις και σε άλλα ζητήματα, στα οποία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα. Τη μητροπολιτικότητα δεν την ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, την ασκεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους δημάρχους που πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος και δεν το χρησιμοποιούν σαν επικοινωνιακό εργαλείο. Ενημερώνομαι διαρκώς για τις εξελίξεις από τους Δημάρχους που συναντώνται αυτή την ώρα με τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία