Αθλητές μαθαίνουν ράγκμπι σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Σίνδο


Η δράση διοργανώθηκε το προηγούμενο Σάββατο.

Χαμόγελα σε ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, χάρισαν οι αθλητές της ερασιτεχνικής ομάδας Thessaloniki Lions Rugby. Ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έγιναν για λίγο παίκτες ράγμπι, έμαθαν τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και έλαβαν μέρος σε αγώνα μαζί με τoυς αθλητές, μίας εκ των τριών ομάδων ράγμπυ της πόλης.

Η δράση διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Inspire Sport & Leadership, το περασμένο Σάββατο 26 Ιανουαρίου, που πραγματοποιεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός Small Acts of Kindness.

«Βρεθήκαμε στη Σίνδο για να προπονηθούμε μαζί με ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι γνώρισαν το άθλημά μας. Ο καιρός δεν μας σταμάτησε και μετά από τις ασκήσεις που δείξαμε και την κατανόηση των κανονισμών εφαρμόσαμε όσα μάθαμε μέσα στο παιχνίδι», λέει  o προπονητής της ομάδας Thessaloniki Lions Rugby, Κωνσταντίνος Ευαγγελόπουλος.

ragbi2.jpg

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 28 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν, από τα 45 που μένουν σε δομές της Σίνδου, και η τριήμερη δράση περιελάμβανε εκμάθηση κανόνων ράγκμπι, πρακτικές που αφορούν το αγώνισμα καθώς και αγώνες ποδοσφαίρου. Η δράση ήταν τριήμερη και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωνικού Κέντρου Προσφύγων, που βρίσκεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και ανήκει στην οργάνωση «IsraAid Hellas» και στην «Be a Robin».

«Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούμε αυτή τη δράση. Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα παιδιά. Στα παιδιά παρουσιάστηκαν τρόποι επικοινωνίας, πως να λύσουν θέματα, πως μέσα από την ομαδική συνεργασία μπορείς να ξεπερνάς τα προβλήματά σου και πως ουσιαστικά μέσα από τον αθλητισμό μπορείς να εξελίξεις τις δυνατότητές σου», αναφέρει  η project manager της οργάνωσης IsraAid Hellas, Αναστασία Μπενέκου, προσθέτοντας πως η δράση θα επαναληφθεί, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο.

ragbi1.jpg

Όπως η εξηγεί η κα Μπενέκου, τo κοινωνικό κέντρο προσφέρει υπηρεσίες, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, όχι μόνο σε ανήλικα αλλά και σε ενήλικες πρόσφυγες.

«Προσφέρουμε μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, άτυπη εκπαίδευση σε μικρά παιδάκια για να μπορούν να ενταχθούν σε παιδικούς σταθμούς, καλλιτεχνικά μαθήματα, μαθήματα κιθάρας και ζωγραφικής, χοροθεραπείας. Βάση είναι το leadership. Πως μπορεις μέσω αυτού να κάνεις ένα group, δηλαδή πρόσφυγες να δημιουργήσουν ομάδες που αλληλοστηρίζονται, που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και εν τέλει πως μπορούμε να τους κινητοποιήσουμε, ώστε να αισθάνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας», υπογραμμίζει η κα Μπενέκου.

ragbi5.jpg

Η προπόνηση από τους αθλητές ράγμπι πραγματοποιήθηκε στον ΔΑΚ Σίνδου και παρά την βροχή η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν το αγώνισμα ήταν μεγάλη. Παρουσία μεταφραστή, τα λιοντάρια του ράγμπι μετέδωσαν στα παιδιά τις αξίες της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

«Εκτός από τις προπονήσεις το όλο Project έχει εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό χαρακτήρα, γιατί τους μιλήσαμε για βασικές αρχές και αξίες του αθλητισμού γενικότερα και του ράγκμπυ ειδικότερα. Τα παιδιά δέχτηκαν με θετικό τρόπο όσα τους παρουσιάσαμε, κάναμε ασκήσεις, το διασκέδασαν και αισθανθήκαμε και εμείς πολύ όμορφα», σημειώνει ο κ. Ευαγγελόπουλος.

 

Πηγή: thestival.gr