Χαλάστρα: Εγκαινιάστηκε η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη “Δημήτριος Κυριάκου Χαντές”


Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στα εγκαίνια.

Παρουσία πλήθους κόσμου στην κατάμεστη νέα δημόσια πλατεία της Χαλάστρας, με μια λιτή τελετή και ιδιαίτερη συγκίνηση, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Χαλάστρας «Δημήτριος Κυριάκου Χαντές», το Σάββατο 22/9/2018.

Το κτίριο βρίσκεται ανάμεσα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο ΕΠΑΛ, μεταξύ δε των τριών κτιρίων και μπροστά από αυτά δημιουργείται μια δημόσια αστική πλατεία σε συνέχεια της κεντρικής πλατείας της Χαλάστρας. Το κτίριο έχει εμβαδόν 345,60 μ2 αναπτύσσεται σε δύο ορόφους:

  • ισόγειο εμβαδού 145,25 μ2 που περιλαμβάνει την είσοδο, χώρους υγιεινής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
  • όροφο εμβαδού 200,40 μ2 που περιλαμβάνει χώρο πολυμέσων, αναγνωστηρίου βιβλιοστασίου και παιδικής βιβλιοθήκης.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αρχιερατικό Επίτροπο Καμπανίας κ. Θεόφιλο και τους ιερείς πατέρα Ανδρέα και πατέρα Δημήτριο.

«Το βιβλίο παραμένει διαχρονική αξία, προσφέρει λογισμό και όνειρο, κατά τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κ. Θεόφιλος, μεταφέροντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος. Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτριος συνεχάρη την οικογένεια του Κυριάκου Χαντέ για τη δωρεά και το Δήμο για την συνδρομή του και την υλικοτεχνική υποδομή.

Στη συνέχεια υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μεταξύ του δωρητή Κυριάκου Χαντέ και του Δημάρχου Ευθυμίου Φωτόπουλου.

Με έναν λόγο από καρδιάς και γεμάτο συγκίνηση, ο Κυριάκος Χαντές αναφέρθηκε στον πόνο της οικογένειας για τον άδικο και πρόωρο χαμό του γιού του Δημήτρη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η Βιβλιοθήκη. Επίσης, ευχαρίστησε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά συμβούλια των τελευταίων 10 ετών για την υποστήριξη και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ευθύμιο Φωτόπουλο που, όπως είπε, «έβαλε το θεμέλιο λίθο της βιβλιοθήκης στις 15-7-2015 και σήμερα την εγκαινιάζει».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «σήμερα είμαστε όλοι ένα, είμαστε όλοι φίλοι της Βιβλιοθήκης ‘‘Δημήτριος Κυριάκου Χαντές’’» και κάλεσε τους παρευρισκομένους να γίνουν μέλη του υπό σύσταση Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Χαλάστρα, αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Δέλτα. Γιατί εμείς οι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου, στην καρδιά της μακεδονικής γης που ήταν είναι και θα είναι για πάντα ελληνική, αποκτούμε μια νέα βιβλιοθήκη, έναν πνευματικό «κήπο», ένα παράθυρο στον απέραντο έξω κόσμο, έναν ανοιχτό ορίζοντα στη γνώση και στην πληροφορία.

Αλλά και γιατί έχουμε τη χαρά να είμαστε μάρτυρες ενός σπουδαίου γεγονότος: Η θλίψη της απώλειας γίνεται χαρά της ζωής εξαιτίας της δωρεάς του Κυριάκου Χαντέ και της οικογένειάς του, που μέσα στον διαρκή πόνο τους από το θλιβερό γεγονός της απώλειας του μονάκριβου γιού και αδερφού τους, βρήκαν τη θέληση, τη δύναμη αλλά και τη γενναιοδωρία να προσφέρουν στη μνήμη του αυτή τη βιβλιοθήκη. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση να δώσει στη Βιβλιοθήκη το όνομα «Δημήτριος Κυριάκου Χαντές» καθώς και για την ονοματοδοσία της οδού, δίπλα στη Βιβλιοθήκη, σε «οδό Κυριάκου Δημητρίου Χαντέ».

Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους μας διότι έχουμε το προνόμιο –κυριολεκτικά- να απολαμβάνουμε τη γενναιοδωρία της ευεργεσίας, πράγμα σπάνιο στην εποχή μας. Σε μια εποχή που η ιδιοτέλεια και ο ατομικισμός κυριαρχούν, η μίζερη προσέγγιση των πραγμάτων, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, είναι πραγματικό μεγαλείο η απόφαση και η πράξη μιας τέτοιας προσφοράς» τόνισε ο Δήμαρχος.

«Βούληση και στόχος μας είναι αυτή η Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως Κεντρική Βιβλιοθήκη όλου του Δήμου Δέλτα! Σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε το σχολείο, αυτό το ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του ‘20, σε πολιτιστικό κέντρο, ώστε η πλατεία αυτή να αναδειχθεί ως χώρος του πνεύματος» είπε ο κ. Φωτόπουλος.

«Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες συστήνεται ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης ‘‘Δημήτριος Κυριάκου Χαντές’’ με σκοπό τη στήριξη του έργου της βιβλιοθήκης. Και, τέλος, θέλω να σας καλέσω όλους να φέρτε τις επόμενες ημέρες βιβλία για τη Βιβλιοθήκη μας!» κατέληξε.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη την οικογένεια του Δωρητή Κυριάκου Χαντέ και τον Δήμαρχο Ευθ. Φωτόπουλο. «Για όλους εμάς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και αυτό γιατί βλέπουμε τον τόπο μας να στηρίζεται όχι με λόγια, αλλά με ενέργειες και πράξεις από ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται. Και θέλω να δεσμευτώ εδώ ενώπιόν σας, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το Δήμο για τη συντήρηση της Βιβλιοθήκης, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξοπλίσουμε τη Βιβλιοθήκη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παράλληλα θα αποστείλουμε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες»τόνισε.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, από τόνισε ότι «αναλαμβάνουμε όλοι μια ευθύνη να μάθουμε στα παιδιά μας να έρχονται στη βιβλιοθήκη»«Είναι σημαντικό σ’ αυτή την περιοχή που φιλοξενεί τη Βιομηχανική περιοχή και το Εθνικό Πάρκο, να υπάρχουν και τέτοιες υποδομές» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Λιακόπουλος μίλησε για τον Δημήτρη ως εκπρόσωπος των συμμαθητών του, καθώς και ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Χατζίκος, ο οποίος φιλοτέχνησε και προσέφερε στη Βιβλιοθήκη ένα έργο με θέμα τον Παύλο Μελά, που μίλησε για το ξεκίνημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλάστρας το 1994.

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από τους Κυριάκο Χαντέ, Ευθύμιο Φωτόπουλο, Απόστολο Τζιτζικώστα και Σωκράτη Φάμελο καθώς και η αποκάλυψη του πορτρέτου του Παύλου Μελά.

Πέραν των προαναφερθέντων, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού Ταγματάρχης Γεώργιος Αναγνώστου, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Μάρδας, οι Αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Κώστας Γιουτίκας και Αλέξανδρος Θάνος, οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Λιμένος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Θεοφάνης, οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Γιώργος Γλώσσης, οι πρώην δήμαρχοι Χαλάστρας Γρηγόρης Χαντές, Νίκος Κράββας και Γρηγόρης Ουζούνης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καμανάς, Ευάγγελος Βαμβάκος και Πασχάλης Σάκκας, ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Δημόκριτος Κηπουρός, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δημήτρης Χαλκίδης, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Ελένη Μπαλογιάννη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Δουζδαμπάνης, Ανδρέας Αναγνώστου, Γρηγόρης Ζάχος, Δημήτρης Ζακαλκάς, Κυριακή Κουκούλη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Χαλάστρας Απόστολος Κανάκας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ανατολικού Σπ. Καρκαμάνης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Δ. Σταμπουλής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μιχάλης Τζόλλας, Θεοφάνης Παπάς, ο εκπροσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αν. Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χαλάστρας Μακεδονία Μπαϊμάκη, ο π. Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου Θ. Κουιμτζής, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλάστρας Κώστας Διαμαντής, ο πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Βασίλης Κανάκας, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Πιερίδες Μούσες» και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.

Επίσης, μήνυμα συγχαρητηρίων και ευχών απέστειλαν η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης. Πολύ σημαντική συμβολή στην οργάνωση της εκδήλωσης είχε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χαλάστρας. Την εκδήλωση παρουσίασε η καθηγήτρια Θωμαή Ζήση.