Η χορευτική ομάδα των Κυμίνων στο μεγαλύτερο φεστιβάλ των Βαλκανίων


Η χορευτική ομάδα των Κυμίνων στο μεγαλύτερο φεστιβάλ των Βαλκανίων

Είναι κάτι στιγμές που τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτό που έζησες.

Είναι οι ίδιες στιγμές που η συμμετοχή σε μια χορευτική ομάδα απομακρύνεται από τα στενά όρια εκπροσώπησης ενός τόπου, ενός δήμου και μεταμορφώνεται στην εκπροσώπηση ολόκληρης της χώρας.

Είναι εκείνες οι στιγμές που ζουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χορευτικές ομάδες εδώ και χρόνια και για τις οποίες δεν θα μιλήσουν ποτέ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των Μ.Μ.Ε. και ίσως να μην γράψουν για αυτές ποτέ οι εφημερίδες.

Αυτές, οι «σιωπηλές» εκπροσωπήσεις, είναι που δικαιώνουν, πολλές φορές, τη χορευτική δεινότητα των μελών κάθε ομάδας, που καλείται σε τέτοιες διοργανώσεις να σταθεί αντάξια, ισάξια και επάξια απέναντι σε επαγγελματικές ομάδες παραδοσιακού χορού άλλων χωρών και να δώσει το δικό της αγώνα αξιοπρέπειας, στις συνθήκες πολιτισμικής αποδυνάμωσης που όλο και περισσότεροι τόποι βιώνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μια τέτοια ομάδα, η Χορευτική Ομάδα των Κυμίνων, μια δικιά μας ομάδα ξεπέρασε φέτος τα στενά όρια του τόπου της, του δήμου μας και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγαλύτερο βαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται εδώ και είκοσι δύο χρόνια στο Plovdiv, στην παλιά Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.

Σ ένα κατάμεστο ρωμαϊκό θέατρο, που δε θα είχε σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχες διοργανώσεις στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, 30 χορευτές με τη συνοδεία της ζυγιάς του Τρύφωνα Παζαρέντζη και την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό Ανδρέα Παπουκίδη παρουσίασαν χορούς από τη μουσικοχορευτική παράδοση των Κυμίνων, του Ρουμλουκιού, της Νάουσας και της Αριδαίας.

Οι απαιτήσεις πολλές και οι συμμετοχές των χορευτικών ομάδων που έφταναν από το Μεξικό μέχρι τη Ρουμανία τις έκαναν ακόμη περισσότερες. Η εναλλαγή όμως των ρυθμών, των χορών και των διαφορετικών κάθε φορά ενδυμασιών δικαίωσαν την προσπάθεια της Χορευτικής Ομάδας των Κυμίνων, που επιβραβεύτηκε διπλά από το χειροκρότημα των πέντε χιλιάδων θεατών και την ιδιαίτερη μνεία στα Μ.Μ.Ε. της γειτονικής χώρας που κάλυπταν τη διοργάνωση όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.

Να ευχηθούμε και άλλες συμμετοχές και επιτυχίες στα μέλη της Χορευτικής Ομάδας των Κυμίνων που απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι οι τόποι μεγαλώνουν μόνο με την ψυχή και το μεράκι των ανθρώπων τους.
Κείμενο: Ανδρέας Παπουκίδης Andreas Papoukidis (χοροδιδάσκαλος Κυμίνων) Φωτογραφίες: Αστέριος Ρουσομάνης