Νέα μείωση σε δημοτικά τέλη και φόρους στο Δήμο Δέλτα


Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για το 2018 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα, σε συνέχεια των περσινών μειώσεων. Έτσι, ο Δήμος Δέλτα παραμένει ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη και φόρους σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι μειώσεις κυμαίνονται από 3,8 έως 7,69%. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές που μειώθηκαν είναι οι εξής:

  • Για τις οικίες εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς 0,75 ευρώ/τμ από 0,78 ευρώ/τμ
  • Για τα καταστήματα, γραφεία και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους 1,60 ευρώ/τμ από 1,68 ευρώ/τμ.
  • Για τους βιομηχανικούς χώρους 1,80 ευρώ/τμ από 1,95 ευρώ/τμ.
  • Για τους βοηθητικούς χώρους οικιών, καταστημάτων και βιομηχανιών ορίζεται στο 50% της κάθε κατηγορίας χρήσης.
  • Για τους στεγασμένους χώρους άνω των 6.000 τμ ορίζεται στο 60% ανά κατηγορία
  • Για τους μη στεγασμένους χώρους άνω των 6.000 τμ ορίζεται στο 30% ανά κατηγορία
  • Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν σταθεροί.

 

Επίσης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζει απαλλαγή δημοτικών τελών και φόρων κατά 50%, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, οι φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, οι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Σχετικά με τα νέα μειωμένα δημοτικά τέλη, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρόλο που εδώ και χρόνια είμαστε ο Δήμος με τα χαμηλότερα τέλη σε όλη τη χώρα, ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε και αυτή τη χρονιά μια γενναία απόφαση περαιτέρω μείωσης των δημοτικών τελών και φόρων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, καθιερώσαμε πια ενιαίο χαμηλό συντελεστή δημοτικού φόρου για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, αποφασίσαμε απαλλαγές κατά 50% για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τον αγροτοκτηνοτροφικό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης, αποφασίσαμε το 25% των δημοτικών τελών να κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών για τα σχολεία. Παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, που ασφαλώς πλήττει και το δικό μας Δήμο, καθώς πρέπει να καλύψουμε με ίδιους πόρους αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν από το κράτος στους Δήμους, επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε το δημότη. Κι αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με το νοικοκύρεμα των οικονομικών που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια.

Καλώ τους δημότες, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Δήμου μας, να ενημερωθούν και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά τους ώστε να τύχουν των σχετικών προνομίων και να επωφεληθούν από τα ακόμη πιο μειωμένα δημοτικά τέλη».