Τη δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις ενός σημαντικού μέρους του χρέους τους έχουν περίπου 80.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι προβλέπει ο παράλληλος εξωδικαστικός μηχανισμός για αγροτικά δάνεια,που θα βγει στον αέρα το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και αφορά όσους δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό,δηλαδή δεν έχουν την πτωχευτική ιδιότητα.
Πρόκειται για ένα παράλληλο, του μηχανισμού που θα αφορά μόνο σε αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ και δάνεια που ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και την εταιρεία – διαχειριστή της ΑΤΕ(PQH) και οι βασικες αρχές του παρουσιάστηκαν στις αρχές Αυγούστου προβλέπει:
-Τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη – οφειλέτη μειωμένη κατά ποσοστό 10%.
-Τον επανυπολογισμό και επαναπροσδιορισμό της οφειλής (για όσους υπάγονται βεβαίως), σύμφωνα με το γνωστό νόμο «περί πανωτοκίων» του Ν.3259/2004. Πρόκειται για νόμο ο οποίος ήταν ανάσα για αγρότες, κτηνοτρόφους και Συνεταιρισμούς, πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε όπως ορίζονταν. Θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις τους συγκεκριμένου νόμου.
-Την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τα δάνεια τα οποία εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε Συνεταιρισμούς υπό το πρίσμα αφενός των σχετικών διατάξεων του Ν.3259/2004. αφετέρου της διαδικασίας που ανακοινώνεται σήμερα.
Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση και στην αποστολή των αιτημάτων θα διαδραματίσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης-Ενημέρωσης Δανειολήπτη και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (εταιρεία PQH) ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματα τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ.
Την ίδια στιγμή δυσκολίες για αρκετούς ενδιαφερόμενους οφειλέτες παρουσιάζει η διαδικασία ένταξηςτους στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που ήδη τρέχει. Από τις 3 Αυγούστου έως και σήμερα περισσότερο από το 60% όσων έκαναν αιτήσεις έχουν απορριφθεί από το σύστημα καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών ενώ διψήφιος είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν περάσει το πρώτο στάδιο και προχωρούν στην διαδικασία.
Πηγή: insider.gr