Με δύο εκδηλώσεις τίμησε την επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Δήμος Δέλτα


Με δύο εκδηλώσεις τιμήθηκε στο Δήμο Δέλτα η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών, στη Χαλάστρα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Από την Πόλη στη Σμύρνη, 1453 -1922». Μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για τον πολιτισμό, την παράδοση και την πατρίδα ετοίμασε τη γιορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού. Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το τραγούδι “Στα χώματα της Σμύρνης” του οποίου συνθέτης και στιχουργός είναι ο Δημήτρης Μάρκος, εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση, που περιλάμβανε ιστορική αφήγηση και μουσική, ξεδιπλώθηκε η ιστορική πορεία του νέου ελληνισμού, από την Άλωση της Πόλης μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών, με χοράρχη τον κ. Αντώνιο Μεσιάρη, η Παιδική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών

Έπαιξαν οι μουσικοί Χρύσα Κρητικοπούλου (Τραγούδι –κανονάκι), Σωτήρης Σιάκας (Τραγούδι –Κιθάρα), Νίκος Πολύχρος (Τραγούδι), Βαγγέλης Μπουσμαλής (Πλήκτρα), Αλέξανδρος Μπλέτσος (Βιολί), Κώστας Αργυρόγλου (Κλαρίνο), Δημήτρης Μάρκος (Μπουζούκι) και Γιώργος Φαφάς (Τουμπερλέκι). Αφηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Μπατσιόλας (ιστορικός – εθνολόγος, θεολόγος).

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τοπικοί Ιερείς Αντώνιος, Δημήτριος και Εμμανουήλ, ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χαλάστρας Απόστολος Κανάκας, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Χαλάστρας Κυριάκος Χαντές, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χαλάστρας Μακεδονία Μπαϊμάκη, η εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ Χαλάστρας Μένη Χαχούδη και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην «Άλωση της Πόλης» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29/5) και στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου με κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον Ευστάθιο Πελαγίδη, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θέμα «Το κορυφαίο μήνυμα από την πονεμένη και πολυθρήνητη άλωση της Πόλης». Ακολούθησε Τιμητική Διάκριση στους Πρωτοψάλτες κ.κ. Νικολτσούκη Σταύρο και Σαλημέρα Αθανάσιο.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Βαλάντης Παπαγεωργίου, Ευάγγελος Βαμβάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στέργιος Μπέκας, Ελένη Νικολτζούκη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δημήτρης Γκαμανής.

160530 ΑΛΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΑΛΑΣΤΡΑ 7

160530 ΑΛΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΑΛΑΣΤΡΑ 2

160530 ΑΛΩΣΗ 2

160530 ΑΛΩΣΗ