Το εγχείρημα ρυζοπαραγωγού που μείωσε το κόστος παραγωγής με τη “γεωργία ακριβείας”


Το εγχείρημα ρυζοπαραγωγού που μείωσε το κόστος παραγωγής με τη “γεωργία ακριβείας”

Μείωση του κόστους παραγωγής, σε ποσοστό άνω του 20% και αύξηση της στρεμματικής απόδοσης, κατά 14%, πέτυχε ο ορυζοπαραγωγός από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, Κώστας Κράββας, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πιστά τις πρακτικές της λεγόμενης γεωργίας ακριβείας. “Η εφαρμογή γεωργίας ακριβείας δεν κοστίζει εκατομμύρια, ενώ την ίδια στιγμή αποδίδει σημαντικά για την τσέπη του παραγωγού και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται στο μέγιστο η προστασία του περιβάλλοντος και της γης”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στο περιθώριο εκδήλωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με θέμα “Μια νέα γεωργία σε μια νέα εποχή:καινοτομία, γνώση και ψηφιακός μετασχηματισμός”, ο κ. Κραββάς μίλησε για την εμπειρία του λέγοντας ότι εφαρμόζει τη γεωργία ακριβείας στα 1.200 στρέμματα που καλλιεργεί στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης από το 2016 και το έναυσμα για να αφήσει πίσω του την συμβατική καλλιέργεια, που επί σειρά 30 χρόνων ασκούσαν οι δικοί του, έδωσε η αλλαγή στη διαχείριση της εκμετάλλευσης. “Με το που πέρασε στα χέρια μου η καλλιέργεια, η απόκτηση τεχνογνωσίας, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, αποτέλεσαν για εμένα μονόδρομο και απόλυτη προτεραιότητα”, υπογραμμίζει.

Η γεωργία ακριβείας είναι μια μέθοδος γεωργικής πρακτικής, η οποία χρησιμοποιεί πληροφορία με σαφήνεια προσδιορισμένη ως προς το χώρο και το χρόνο, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα των εισροών και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Βασίζεται σε τεχνολογίες και μέσα ικανά να καταγράψουν με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση στο χωράφι, στη συνέχεια να διαχειριστούν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και τα δεδομένα και να εφαρμόσουν τις εισροές έτσι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε σημείου και χρονικής στιγμής ξεχωριστά. Στις τεχνολογίες αυτές συμπεριλαμβάνονται:συστήματα και μηχανισμοί καταγραφής δεδομένων, όπως χάρτες αποδόσεων, εργαστηριακές αναλύσεις, τηλεπισκόπηση, συστήματα εντοπισμού θέσης και αισθητήρες, συστήματα διαχείρισης και απόδοσης αποτελεσμάτων, όπως γεωγραφικά συστήματα και συστήματα μεταβαλλόμενης εφαρμογής (της ροής ή του είδους), όπως λιπασματοδιανομείς, σπορείς και ψεκαστήρες.

“Προχώρησα στο επόμενο αυτονόητο βήμα, όταν εξασφάλισα ότι δεν χρειάζεται να πείθω κάποιον για τις επιλογές μου. Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιον να αλλάξει τακτική, όταν επί σειρά 30 χρόνων κάνει τη δουλειά του και βγάζει σημαντικά οικονομικά οφέλη”, επισήμανε ο κ. Κράββας.

Τα ποσοστά ολοένα και βελτιώνονται προς όφελός μου

Όπως είπε ο ορυζοπαραγωγός από την Χαλάστρα (καλλιεργεί ποικιλίες μακρύσπερμες τύπου Barbaben και μεσόσπερμες για πιλάφια) φέτος είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζει τη γεωργία ακριβείας και τα αποτελέσματα θα φανούν τον επόμενο μήνα, με τον αλωνισμό. Όπως εξήγησε την πρώτη χρονιά εφαρμογής εξασφάλισε αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10%, έναντι της συμβατικής καλλιέργειας και μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 14%. “Αυτό έγινε γιατί ότι δεν κάναμε σωστά επί σειρά 30 χρόνων, το τακτοποιήσαμε σε μια χρονιά με βίαιο τρόπο”, είπε χαρακτηριστικά.

Τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής γεωργίας ακριβείας, ο κ. Κράββας τόνισε ότι πέτυχε αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 14% και μείωση του κόστους κατά 20%, ενώ για φέτος εκτίμησε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά θα κυμανθούν σε άνω του 16% και κάτω του 23%, αντίστοιχα.

Για τον αν εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τα προϊόντα του είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “θα πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές και είμαι σίγουρος για αυτό. Δυστυχώς, η αγορά ποτέ δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε σε οτιδήποτε καινούριο, αφού δεν είναι έτοιμη ούτε να το πληρώσει, αλλά ούτε και να το προσαρμόσει”. Πάντως, όπως είπε, το 2017, οπότε και η παραγωγή του διαμορφώθηκε σε 1.300 κιλά ρύζι, είχε πολύ καλύτερη βιομηχανική απόδοση, έναντι των συμβατικών μορφών καλλιέργειας.

Είναι αισιόδοξος για το μέλλον, υπογραμμίζει ότι πολλοί ρυζοπαραγωγοί της περιοχής ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν με τη μέθοδο της γεωργίας ακριβείας και προσθέτει: “Η Χαλάστρα θα διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στο ρύζι και θα αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα”.

Συνιστά στους νέους αγρότες “πίστη στην τεχνολογία και την καινοτομία” και σημειώνει: “η πρόοδος έρχεται πάντα από αυτά που δεν έχουμε δει. Να μην φοβούνται να ξεβολευτούν για να διαπρέψουν, έχοντας πάντα στο πλάι τους, σωστούς ανθρώπυς με γνώση και κατάρτιση”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Οικοανάπτυξη, Γιώργος Ιατρού, μέσω της οποίας ο ρυζοπαραγωγός εφάρμοσε τη νέα μέθοδο καλλιέργειας, υπογράμμισε ότι σε χώρες του εξωτερικού ακολουθείται εδώ και 30 χρόνια και διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται κάποιος να επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

πηγ’ξη