Οι επείγουσες ανάγκες αποτελούν το μοναδικό κριτήριο του κ. Μουζάλα


Για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μιλά ο κ. Τόσκας παρότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ομόφωνες προτάσεις της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας

Σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή (10.05.2016) ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μουζάλας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή των χώρων που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες παρά μόνο «οι ανάγκες για άμεση δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που επείγουν».

Επιπλέον, ο επίσης Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκας στη δική του απάντηση (07.05.2016) αναφέρει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, παρότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ομόφωνες προτάσεις της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Αφορμή για τις εν λόγω απαντήσεις αποτέλεσε η ερώτηση του κ. Αρβανιτίδη σχετικά με το σχέδιο βραχυπρόθεσμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα και κενά κτήρια της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε βιομηχανικά κτήρια της Θεσσαλονίκης.

Το σχόλιο του κ. Αρβανιτίδη.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Οι αποφάσεις λαμβάνονται τελευταία στιγμή όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό, αλλά με τον τρόπο που το κάνει δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Η Ειδομένη που θα είχε εκκενωθεί μέχρι το Πάσχα φιλοξενεί ακόμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.

Η σιδηροδρομική γραμμή είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες με καταστροφικές συνέπειες για την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Η επιλογή των χώρων φιλοξενίας χωρίς κριτήρια αποτελεί μια επικίνδυνη πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια βιομηχανική περιοχή για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να σέβεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συνεισφορά της ΒΙΠΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια κατοίκων και εργαζομένων, χωρίς να φροντίζει ώστε οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας και όχι σε βιομηχανικά κτήρια.

Είναι, άραγε, ένας βιομηχανικός χώρος κατάλληλος για να φιλοξενήσει οικογένειες και μικρά παιδιά;

Τι θα γίνει αν τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στην Ειδομένη, μεταφερθούν σε μια περιοχή με υπαρκτή επιχειρηματική δραστηριότητα;

Τι θα γίνει αν ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής μετατραπεί σε αποκλεισμό των εισόδων της ΒΙΠΕ;

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ τα κείμενα των απαντήσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το κείμενο της ερώτησης.