52: Το καθημερινό μας μαρτύριο


Η ηγεσία του Δήμου είτε δεν γνωρίζει είτε αγνοεί συνειδητά το πρόβλημα

Πρωί και οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναμένουν στην στάση της γραμμής 52 στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού για να έρθει το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στη σχολή τους στη Σίνδο.

Σύμφωνα με την εφαρμογή του ΟΑΣΘ το λεωφορείο πρέπει κανονικά να έρθει στις 11.15, ωστόσο το λεωφορείο έρχεται στις 11.40, με μισή ώρα σχεδόν καθυστέρηση. Περισσότεροι από 100 φοιτητές στριμώχνονται προκειμένου να χωρέσουν στο λεωφορείο και να ταξιδέψουν «σαν σαρδέλες» μέχρι το ΤΕΙ, ενώ πολλοί απο αυτούς μένουν απ ‘έξω και αναγκάζονται να περιμένουν το επόμενο λεωφορείο αφού δεν χωρούν σε αυτό που μόλις ήρθε.

Αυτή είναι μια καθημερινή, τριτοκοσμική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που σπουδάζουν στο ΤΕΙ της Σίνδου και κάθε πρωί κάνουν το μακρινή διαδρομή μέχρι τις σχολές τους με το λεωφορείο της γραμμής 52. «Στις 08.00 το πρωί περιμένουν σε ουρά πάνω από 200 άτομα», αναφέρουν χαρακτηριστικά αγανακτισμένοι φοιτητές.

Χωρίς ώρα άφιξης

Όπως αναφέρει στην ThessNews η Βηθλεέμ, φοιτήτρια Γεωπονίας στο ΤΕΙ Σίνδου, το φαινόμενο μη τήρησης του συγκεκριμένου δρομολογίου για τους νεαρούς σπουδαστές, συμβαίνει αρκετά συχνά και έχει αρνητικές επιπτώσεις. «Δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια και, αυτά που υπάρχουν δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους διότι δεν… υπάρχει ώρα για το 52», αναφέρει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια του 4ου έτους στην Γεωπονία, ενώ τονίζει πως λόγω της έλλειψης δρομολογίων, ο όγκος σπουδαστών που επιθυμεί να ανέβει στο πρώτο λεωφορείο που εμφανίζεται μετά από ώρα, έχει ως αποτέλεσμα να «ποδοπατιόμαστε και να γίνεται χαμός για να μπούμε μέσα».

Η νεαρή φοιτήτρια εξηγεί πως από τις υπόλοιπες γραμμές του ΟΑΣΘ είναι ικανοποιημένη, ωστόσο με την γραμμή του 52 Ν.Σ. Σταθμός – Α.Τ.Ε.Ι., δεν υπάρχει οργάνωση και κυρίως, δεν υπάρχει κατανόηση προς τους φοιτητές από τον Οργανισμό.

«Είμαστε τόσοι φοιτητές που παίρνουμε το συγκεκριμένο λεωφορείο με τον μεγαλύτερο όγκο που έχει βρεθεί στην στάση για να περιμένει την γραμμή να είναι περισσότερα από 200 άτομα», σημειώνει η Βηθλεέμ στη ThessNews, ενώ προσθέτει πως είναι φορές που γεμίζει και η στάση του 51, καθώς δεν φτάνουν τα δύο απανωτά λεωφορεία που έρχονται ορισμένες φορές για να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές.

Από την πλευρά της η Ελισάντρα, επίσης φοιτήτρια της Γεωπονίας στο 4ο έτος, αναφέρει στη ThessNews πως εχθές Τρίτη, ήταν περισσότεροι από 200 φοιτητές που περίμεναν στη στάση του λεωφορείου -αργοπορώντας σύμφωνα με την ίδια 20 λεπτά-, ενώ όταν ήρθε, «γέμισε παραπάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα το λεωφορείο όταν ξεκίνησε την διαδρομή να βρίσκει σε κάθε λακκούβα  και μάλιστα όταν προσπάθησε να περάσει από τις γραμμές του τραίνου, η μάσκα «βρήκε» μπροστά», υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως δεν είναι λίγα τα περιστατικά που σημειώνονται στην συγκεκριμένη γραμμή του λεωφορείου του ΟΑΣΘ, καθώς πρόσφατα ένα ακόμη λεωφορείο της γραμμή “σταμάτησε στη μέση του δρόμου, διότι η μηχανή είχε αρπάξει καπνούς».

Δρομολόγιο κινδύνων

Η Πόπη, φοιτήτρια Γεωπονίας στο ΤΕΙ Σίνδου στο 4ο έτος, επισήμανε πως οι σπουδαστές διατρέχουν κίνδυνο κατά την επιβίβαση αλλά και την μεταφορά τους προς το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθώς κατά την επιβίβαση -και όταν το λεωφορείο έχει πλέον γεμίσει-, οι υπόλοιποι φοιτητές που δεν… προλαβαίνουν να μπουν, αναγκάζονται να σπρώχνουν προκειμένου να στριμωχτούν και εκείνη στην μεγάλη μάζα που έχει δημιουργηθεί.

«Πάντα είμαστε “πάτα με να σε πατώ”, ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον και έχει τύχει πολλές φορές να γέρνει το λεωφορείο όταν στρίβει λόγω του συνολικού βάρους των φοιτητών. Συμβαίνει πολύ συχνά η αποβίβαση μας από το λεωφορείο που είμαστε ήδη εντός για να πάμε στο ΤΕΙ και να περιμένουμε το επόμενο, το οποίο όμως και εκείνο με την σειρά του είναι γεμάτο από τους υπόλοιπους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να γίνεται κυριολεκτικά… χαμός», σημειώνει η Πόπη.

 

Πηγή: thessnews.gr

 

Υ.Γ.: Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Δεν αφορά μόνο τους φοιτητές για τους οποίους η μέριμνα θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερη, αλλά και τον πληθυσμό που ζει και εργάζεται στη Σίνδο. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι στο πρόβλημα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το ζήτημα αναδεικνύεται, τόσο από το deltanews, όσο και από παράπονα δημοτών.