Τι γίνεται με την ιστοσελίδα του δήμου;


Σήμερα το πρωί επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του δήμου Δέλτα και αντί για την ιστοσελίδα είδαμε αυτό το μήνυμα:

image

Τι είναι αυτό το μήνυμα; Γιατί εμφανίζεται;
Πριν απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όλοι θυμόμαστε πριν λίγο καιρό όπου η ιστοσελίδα του δήμου δεν λειτουργούσε, τότε όλοι είπαμε ότι η ιστοσελίδα έπεσε θύμα χακερ. Όποιος επισκεπτόταν την ιστοσελίδα έβλεπε εικόνες με τουρκικό περιεχόμενο. Κάποιοι είχαν πει ότι η ιστοσελίδα έπεσε θύμα Τούρκων χακερ επειδή είχε την ελληνική σημαία (σσ ακόμα γελάμε….), προφανώς οι τόσο σοβαροί χακερ θα χτυπούσαν την σελίδα κάποιας ακροδεξιάς οργάνωσης που έχει δεκάδες ελληνικές σημαίες όχι μόνο μια, όπως αυτη του δήμου Δέλτα.

Τότε τι συμβαίνει με την ιστοσελίδα του δήμου Δέλτα;
Εδώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνική όροι…
Πριν μερικούς μήνες ο δήμος αποφάσισε να αλλάξει ιστοσελίδα και από το cms joomla άρχισε να χρησιμοποιεί το wordpress. Έγινε μια προσπάθεια δήθεν αναβάθμισης και κάπου εκεί πέθανε το όνειρο μιας λειτουργικής ιστοσελίδας.

Σενάριο πρώτο: Στην νέα αυτή wordpress ιστοσελίδα ο δημιουργός της χρησιμοποιησε κάποιο ή κάποια plugin που πιθανότατα δεν αγόρασε επίσημα αλλά κατέβασε από κάποιο torrent, τα plugin αυτά μόλυναν με ιό την σελίδα και είχαμε τα γνωστά επακόλουθα με τις τουρκικές εικόνες.

Σενάριο δεύτερο: Αυτό το σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό να έχει συμβεί. Ιστοσελίδα και email φιλοξενούνται στον ίδιο server, κάποιο από τα δεκάδες email περιείχε ιό ο ιός μόλυνε τον server και άνοιξε πόρτα στους χακερ στον server και μέσω αυτού στην ιστοσελίδα.

Στην προσπάθεια του να σώσει την κατάσταση, ο 《τεχνικός》 της εταιρείας που έφτιαξε την ιστοσελίδα του δήμου, εγκατέστησε ένα άλλο plugin για να αυξήσει την ασφάλεια της ιστοσελίδας και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο σήμερα που βλέπουμε το παραπάνω μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται ερωτήματα για το επίπεδο γνώσεων και επαγγελματισμού της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή της ιστοσελίδας του δήμου Δέλτα.

 

Τι γίνεται με το hosting;

Στον ίδιο server (Hetzner, ip 5.9.164.252) με την ιστοσελίδα του δήμου Δέλτα φιλοξενούνται ακόμα 9 ιστοσελίδες… Δηλαδή στο σύνολο 10 ιστοσελίδες σε έναν κακορυθμισμένο server.

Οι ιστοσελίδες είναι οι εξής:
www.digiturn.gr
www.dimosdelta.gr
www.dimosvoiou.gr
www.dimosxersonisou.mediasuite.gr
www.marinco.gr
www.mediasuite.gr
www.msa.edu.gr
www.papanikolaouelenifurs.com
www.kekorama.gr
www.superrockies.com