Επίσκεψη του 2ου ΓΕ.Λ Εχεδώρου στην Βαλένθια


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +.

«Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Μέσα από αυτές ενθαρρύνεται η συμμετοχή φορέων από διαφορετικούς χώρους, ώστε, με την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών, οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που υλοποιούνται με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.»

Το διάστημα από 1 έως 5 Απριλίου 2019, ομάδα 5 μαθητών και 3 καθηγητών του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε την Βαλένθια της Ισπανίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «le ciel et l’ air», που υλοποιείται από 1-9-2017 μέχρι 31-8-2019. Συμμετέχουν σε αυτό η Γαλλία (Marignane), η Ιταλία (Padova), η Ισπανία (Valencia) και η Ελλάδα (Ν.Μαγνησία).

Δευτέρα 1 Απριλίου

Οι καθηγητές και οι μαθητές επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο IES Benicalap, όπου ένα μουσικό συγκρότημα φοιτητών και η διευθύντρια μας καλωσόρισαν και παρουσίασαν το σχολείο. Οι εταίροι, σε ομάδες ξεναγηθήκαμε στο κτίριο, στις τάξεις και στα εργαστήρια. Μετά το καλωσόρισμα επισκεφθήκαμε το Interactive Museum of Science, που βρίσκεται στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών. Το απόγευμα είχαμε ελεύθερο χρόνο για να περιηγηθούμε στο παλιό κέντρο της πόλης.

Τρίτη, 2 Απριλίου

Επίσκεψη στην εταιρεία Lanzadera, που σκοπός της είναι είναι να προσθέσει αξία στις ιδέες και να βοηθήσεις με συμβουλές τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Οι μαθητές του προγράμματος Erasmus+ που χωρίστηκαν σε μεγάλες εθνικές ομάδες έπρεπε να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο και ένα πρωτότυπο μιας επιχείρησης που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι που τέθηκαν σε δοκιμασία σε μια τέτοια δύσκολη αποστολή. Στο τέλος παρουσίασαν στα αγγλικά το έργο τους στο κοινό και βραβεύτηκε το πιο ενδιαφέρον έργο (το οποίο ήταν το ελληνικό). Αργότερα οι μαθητές και οι καθηγητές είχαμε μια ευχάριστη βόλτα στο λιμάνι και στην παραλία Malvarrosa.

Τετάρτη, 3 Απριλίου

Το πρωί οι μαθητές και οι δάσκαλοι συμμετείχαμε σε σχολικά εργαστήρια σχετικά με την τέχνη, τη γεωγραφία και το μετεωρολογικό σταθμό. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να ζωγραφίσουν τα μεγάλο παράθυρα στο σχολείο με σκίτσα που είχαν προηγουμένως ετοιμάσει στα σχολεία τους. Η δεύτερη ομάδα ανέπτυξε μετεωρολογικούς σταθμούς χρησιμοποιώντας το λογισμικό Arduino. Αργότερα μαθητές και καθηγητές απολαύσαμε τη χαρακτηριστική Paella  Valenciana  στο σχολείο και το απόγευμα επισκεφθήκαμε τους Πύργους Serrano, την Αγορά Μεταξιού και το MUVIM (the Valencia Museum of Enlightenment and Modernity).

Πέμπτη, 4 Απριλίου

Στο πρώτο μέρος του πρωινού οι μαθητές εργάστηκαν με το λογισμικό Geogebra και δημιούργησαν έναν αστρονομικό χάρτη. Μετά από ένα διάλειμμα για καφέ, οι μαθητές και οι καθηγητές επισκεφθήκαμε την Devesa που είναι μέρος του Albufera Nature Reserve. Είναι μια περιοχή  που αποτελούσε το αμμόλοφο που προστατεύει τον παλιό κόλπο της Βαλένθια. Αρχικά ήταν αλμυρό νερό, αλλά από τον 17ο αιώνα έγινε λιμνοθάλασσα γλυκού νερού με πλούσια βιοποικιλότητα. Το βράδυ οι ομάδες Erasmus+ πήγαμε στο τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια όπου συζητήσαμε με καθηγητές της Αστρονομίας για τους πλανήτες, τις μαύρες τρύπες και τους γαλαξίες. Μετά από αυτό, επισκεφθήκαμε το αστρονομικό παρατηρητήριο και κάθε μαθητής είχε την ευκαιρία να κοιτάξει μέσα από το τηλεσκόπιο και να απολαύσει την εκπληκτική θέα τόσο του νυχτερινού ουρανού όσο και της πόλης.

Παρασκευή, 5 Απριλίου

Οι μαθητές συναντήθηκαν στο σχολείο στη βιβλιοθήκη και εκεί εργάστηκαν για το επιχειρηματικό σχέδιο που είχαν προηγουμένως προετοιμάσει στα σχολεία τους. Οι μαθητές έπρεπε να «ιδρύσουν» μια επιχείρηση για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων, επεξεργάστηκαν έναν Empathy Map έτσι ώστε να καταγράψουν τις ιδέες τους για ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Στη Βαλένθια έχτισαν το πρωτότυπο από πολύ απλά υλικά. Στο τέλος, παρουσίασαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις άλλες ομάδες του Erasmus+. Μετά το εργαστήριο κάναμε βόλτα στο Parque Municipal de Benicalap. Αργότερα οι καθηγητές είχαμε την τελική συνάντηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος όπου κλείσαμε το πρόγραμμα, τακτοποιήσαμε τις λεπτομέρειες της τελικής έκθεσης, συνοψίσαμε τα 2 χρόνια του έργου που ήταν πολύ καρποφόρα τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους φοιτητές.
Το βράδυ, η Ισπανική ομάδα μας προσέφερε το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Δύο χρόνια γεμάτα από ταξίδια, ανταλλαγή απόψεων, ενδιαφέρουσες εργασίες που μας ένωσαν κάτω από τον απώτερο σκοπό: την επιτυχία του προγράμματος. Αφήσαμε την Βαλένθια και τα δύο χρόνια του προγράμματος «le ciel et l’ air» με τις καλύτερες αναμνήσεις, δεν αφήσαμε όμως την επιθυμία να ξαναβρεθούμε και ήδη ομάδες καθηγητών από τις χώρες εταίρους συζητάμε για μελλοντική συνεργασία.