Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Με ένα δρώμενο που έχει τίτλο «Ήρθι του ιλλινικό» για την υποδοχή του ελληνικού στρατού από τους κατοίκους της Χαλάστρας και για τις γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη δοξολογία, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, με μία έκθεση του Χαλαστρινού ζωγράφου Κώστα Καραμπουκούκη και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη», θα εορταστούν φέτος τα Ελευθέρια στο Δήμο Δέλτα.
Ο φετινός εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Από το Σάββατο 20 έως και τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός, ενώ τη Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, εορτάζοντας το γεγονός στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.
«Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στην υποδοχή των Ελλήνων στρατιωτών από τους γηγενείς κατοίκους της Χαλάστρας. Σ’ εκείνη τη βραδιά του 1912 που στήθηκε ένα πανηγύρι, μια γιορτή αυθόρμητη, με τους κατοίκους στο ‘‘αμιγώς ελληνικό χωριό’’ κατά τον Ίωνα Δραγούμη να υποδέχονται τους ταλαιπωρημένους στρατιώτες ως απελευθερωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου μας, όπως τότε όλοι μαζί υποδέχθηκαν τους ελευθερωτές με φρόνημα ελληνικό, σα να μην πέρασε μια μέρα, παρά τα 482 χρόνια σκλαβιάς. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο εορτασμός των Ελευθερίων της Χαλάστρας σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό ολόκληρης της περιοχής που σήμερα περιγράφεται από τον Δήμο Δέλτα, λίγες ώρες πριν ο ελληνικός στρατός απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη. Και ότι χάρη στον ανιδιοτελή πατριωτισμό των κατοίκων της Χαλάστρας στήθηκαν οι γέφυρες στον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό για να περάσει ο ελληνικός στρατός και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας» δηλώνει ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.
«Επίσης, κατά τον φετινό εορτασμό, εστιάζουμε στη συμβολή των χωριών του σημερινού Δήμου Δέλτα στον Μακεδονικό Αγώνα, που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση, αλλά και –με νέα στοιχεία- στο ρόλο της Σίνδου ως τόπο όπου έγιναν κρίσιμες διαπραγματεύσεις κι έφτασε η καλή είδηση της παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες» συμπληρώνει, αναφερόμενος στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου «Από το Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» με ομιλητές του κ. Αθ. Καραθανάση, ομ. Καθηγητή ΑΠΘ και Θ. Γκλαβέρη, δικηγόρο – ερευνητής ιστορίας.
«Είναι εκδηλώσεις με τις οποίες γνωρίζουμε και αναδεικνύουμε την τοπική ιστορία, σε μια εποχή που αμφισβητούνται ευθέως οι θυσίες των μακεδονομάχων, που ζούμε την ιστορική παραχάραξη και την καπηλεία του ονόματος της μίας και ελληνικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και όλους τους συμμετέχοντες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Με πολύ ωραίο τρόπο στέλνουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα που μοιάζει τετριμμένο αλλά στην ουσία του είναι εξαιρετικά επίκαιρο: ότι οι Έλληνες, ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» τονίζει προσκαλώντας όλους τους κατοίκους του Δήμου Δέλτα αλλά και τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, μιας και «απέχουμε μόλις 15 λεπτά από την πλατεία Αριστοτέλους». «Είναι αδιανόητο ο Δήμος Δέλτα να μην συνεορτάζει με τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, ενώ ο δρόμος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης περνά από το σημερινό Δήμο Δέλτα. Περιμένουμε εδώ και 2,5 χρόνια από το Υπουργείο να μας απαντήσει στο σχετικό αίτημα που έχουμε υποβάλλει» καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 των εορτασμό των Ελευθερίων τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε την αποφασιστική σημασία της συμβολής των κατοίκων της Χαλάστρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του (22.10.2016) ότι «Η βοήθεια που προσέφεραν τότε οι ηρωικοί κάτοικοι της Χαλάστρας στον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να μην καθυστερήσει η τεράστιας στρατηγικής σημασίας προέλασή του προς την Θεσσαλονίκη, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του πολέμου αλλά και τη μονιμότερη διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη των Βαλκανίων».