Εταιρεία καθαρισμού βόθρων άδειαζε απόβλητα σε χωράφια στα Διαβατά


Δικογραφία σε βάρος μιας 65χρονης και του 70χρονου συζύγου της για περιβαλλοντική ρύπανση σε περιοχή των Διαβατών σχηματίστηκε από αστυνομικούς Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η 65χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης εκκενώσεων-καθαρισμού βόθρων, αποφράξεων φρεατίων και άλλων υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και μεταφορών άλλων υγρών ή αερίων με βυτιοφόρα, από κοινού με τον σύζυγό της, προέβαιναν σε ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων παχύρευστης μορφής σε αγροτεμάχια στην περιοχή των Διαβατών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πέραν των παραπάνω, περιβαλλοντική ρύπανση σημειωνόταν και στην έδρα της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Η εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχετικά με περίπτωση περιβαλλοντικής ρύπανσης και απόρριψης αποβλήτων σε αγροτεμάχια στην περιοχή των Διαβατών, οδήγησε στην ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για αντρόγυνο ημεδαπών ηλικίας 70 (άντρας) και 65 (γυναίκα) ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η 65χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης εκκενώσεων-καθαρισμού βόθρων, αποφράξεων φρεατίων και άλλων υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και μεταφορών άλλων υγρών ή αερίων με βυτιοφόρα, από κοινού με τον σύζυγό της, προέβαιναν σε ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων παχύρευστης μορφής σε αγροτεμάχια στην περιοχή των Διαβατών.

Συγκεκριμένα, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι στον αύλειο χώρο της επιχείρησης υπήρχαν μεταλλικοί σωλήνες που συνδέονταν με βυτιοφόρο και κατέληγαν σε γειτνιάζων γεωτεμάχιο, όπου υπήρχαν μεγάλες ποσότητες λάσπης που προήλθε από τις απορρίψεις των υγρών αποβλήτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα γειτονικά αγροτεμάχια.

Επιπλέον, υπήρχαν υπόγεια φρεάτια σε πολλά σημεία της εγκατάστασης με σωλήνες πρόσφορους για σύνδεση με βυτιοφόρα όπου κατέληγαν απορριπτόμενα απόβλητα, καθώς επίσης σε όλη την έκταση του οικοπέδου υπήρχαν πεταμένα μεταλλικά αντικείμενα, βαρέλια, εγκαταλελειμμένα οχήματα κ.ά., δημιουργώντας μία ρυπαρή κατάσταση.

Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών ήταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και την υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δείτε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ:

 

Πηγή: thestival.gr