Σ. Φάμελλος: "Η απλή αναλογική αποκαθιστά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος"


Η δημοκρατική τομή της απλής αναλογικής μπορεί να ωθήσει σε καθοριστικές αλλαγές 
στην κοινωνία μας“, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, όπου συζητείται το ν/σ για την αλλαγή του  εκλογικού νόμου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε  ότι η κυβέρνηση “σε απόλυτη συνέπεια με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις αρχές  της, σε συνέπεια με τους αγώνες των Ελλήνων για δημοκρατία και ισότητα, αλλά και σε  συνέχεια αυτών των αγώνων, προτείνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία και  σήμερα αποτελεί τομή για το πολιτικό σύστημα. Έρχεται να επουλώσει τραύματα  αξιοπιστίας και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος”.

Η δημοκρατική τομή της απλής αναλογικής “μπορεί να ωθήσει σε καθοριστικές αλλαγές  στην κοινωνία μας”. Για το λόγο αυτό “θα ψηφίσουμε ένα νόμο δημοκρατικό, όπως θέλει η  κοινωνία μας, που τόσα χρόνια την εμπαίζουν”. Διότι, “είναι εμπαιγμός να τοποθετείσαι  τόσα χρόνια υπέρ της απλής αναλογικής, να καταθέτεις πέρυσι ίδια πρόταση νόμου και  τώρα που φέρνει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, να μην το ψηφίζεις, απογοητεύοντας και  προδίδοντας όλο το δημοκρατικό κόσμο και να συντάσσεσαι με τη δεξιά”, είπε  χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. Και συνέχισε: “Για να καλύψει την «κωλοτούμπα» ο  προηγούμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφηύρε ένα άθλιο σενάριο, για πιθανή εμπλοκή του  στρατού στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, ενώ από την άλλη κατέθεσε πρόταση για τη  στρατηγική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή συζήτηση και  κατεύθυνση της Σοσιαλδημοκρατίας”.

Ως προς την εγγενή αξία της απλής αναλογικής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε  ότι “συντελεί στην ανατροπή του καθεστωτισμού, απελευθερώνει τον πολίτη – ψηφοφόρο,  καθώς και πολλές  άλλες κοινωνικές λειτουργίες”. Επίσης, η απλή αναλογική “διδάσκει την  αλλαγή στάσης απέναντι στα δημόσια πράγματα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι πρόκειται για μία επιλογή η οποία “γίνεται σε χρόνο  ανεξάρτητο από τις εκλογές και δεν έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές μπορούμε ήρεμα, ελεύθερα και δημοκρατικά να συζητήσουμε για το  εκλογικό σύστημα και στη συνέχεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και επιπλέον δεν  κάνουμε έναν εκλογικό νόμο με κοπτο-ραπτική, όπως γινόταν τόσα χρόνια, που οι εκλογικοί  νόμοι εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες κομματικής και κυβερνητικής επιβίωσης “.

“Με την πρότασή μας κατοχυρώνεται η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων. Όλοι οι πολίτες  ίσοι, όλες οι ψήφοι ίσοι”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Η πρότασή μας  αναφέρεται και ικανοποιεί το Σύνταγμα, συγκεκριμένα το άρθρο 4 περί ισότητας, ώστε να  μην παραβιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, παράμετρος της οποίας είναι η ισότητα της ψήφου.  Καθιερώνει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου”.

Διότι, “το μπόνους, διαστρεβλώνει πλήρως την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και  αναιρεί κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης”. Με την απλή αναλογική θα αποδειχθεί στους  πολίτες “η αποκατάσταση της ισοτιμίας, ότι όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου, χωρίς  εκβιασμούς. Ότι δεν υπάρχει χαμένη ψήφος και μέσα από συνθέσεις μπορεί να γίνει  μεγαλύτερος έλεγχος των ισχυρών κομμάτων”.

Το σχέδιο νόμου είναι, πρώτα από όλα, “συνεπές απέναντι στους δημοκρατικούς αγώνες  των Ελλήνων. Στην αντίσταση, στους μετεμφυλιακούς αγώνες για το Σύνταγμα, στον  αντιδικτατορικό αγώνα. Στην πλειοψηφία των κοινωνικών κινημάτων της μεταπολίτευσης”.

Και βέβαια, “αποδεικνύει την προσήλωση των αριστερών βουλευτών στη δημοκρατία,  εφόσον εισηγούνται την κατάργηση του bonus και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με βάση  αυτό. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι βουλευτές της Αριστεράς, αλλά και οι συνεργαζόμενοι,  δεν έχουν υποκειμενισμό στην πολιτική και δεν λειτουργούν με βάση το προσωπικό  όφελος. Δεν επενδύουν στην καρέκλα και την πολιτική καριέρα, αλλά θέτουν πρώτα από  όλα τα δημοκρατικά καθήκοντα που τους ανέθεσε η λαϊκή βούληση. Και αυτή η επιλογή  αποτελεί ουσιαστική πράξη δημοκρατίας, τίμια, δημοκρατική και ηθική επιλογή”.

Έως σήμερα, “το εκλογικό σύστημα της μεταπολίτευσης ήταν το μέσο, το διαβατήριο για  την αποκλειστικότητα στη νομή της εξουσίας. Η προσβλητική και εκβιαστική λογική της  «χαμένης ψήφου», στην οποία στηρίχτηκαν προεκλογικές καμπάνιες, αλλά και καριέρες  ολόκληρες πολιτικών, θεμελιώθηκε στα εκλογικά συστήματα που πριμοδοτούσαν την  αυτοδύναμη αλαζονεία, τη σχεδόν ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας”.

Αντίθετα, η απλή αναλογική “αποδομεί τη λογική της “χαμένης ψήφου”, εφόσον δεν θέτει  διλήμματα υπέρ ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα και καθαιρεί τον δικομματισμό. Έπρεπε  να φτάσουμε στην καταστροφή της χώρας για να αποδειχθεί περίτρανα ότι παίζουν και οι  δύο από την ίδια μεριά του γηπέδου: με τα συμφέροντα και τον νεοφιλελευθερισμό”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Σωκράτης Φάμελλος αποδόμησε τα ιδεολογήματα περί  ακυβερνησίας αναρωτώμενος: “Τι έφεραν στον τόπο μας οι ισχυρές κυβερνήσεις;  Εναλλάσσονταν στην εξουσία και κατέληξαν στην ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική, με ισχυρή διαφθορά και ανίσχυρη κοινωνία και οικονομία. Ποιος χρεοκόπησε τη χώρα; Η χώρα μας  έφτασε στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας μέσα από τις αυτοδύναμες –  κυρίαρχες κυβερνήσεις. Ποιος εγκατέστησε ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον διαπλοκής;  Δάνεια με υποσχετική από διορισμένες διοικήσεις τραπεζών, χωρίς εγγυήσεις, για να  καλύπτονται οι προεκλογικές δαπάνες. Είχαμε, δηλαδή, κυβερνήσεις που εκλέγονταν με τα  λεφτά που δανείζονταν από τις κρατικές τράπεζες”.

Και στρεφόμενος στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε: “Ακόμα περιμένει η  ελληνική κοινωνία απαντήσεις για το δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη για την εφημερίδα  “Κήρυκας των Χανίων”. Και θέλετε να αναλάβετε και την ευθύνη της πατρίδας μας; Ούτε  της οικογενειακής εφημερίδας το δάνειο δεν πληρώσατε και θα κουμαντάρετε την  Ελλάδα;”.

Όσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΟΤΑΜΙ, “δυστυχώς ακόμα επενδύουν στην  αριστερή παρένθεση. Περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση για να κουρσέψουν τον  δημοκρατικό κόσμο, να αναβιώσουν τον δικομματισμό. Τοποθετούνται αρνητικά ακόμα και  στην απλή αναλογική, σε αντίθεση με τα ιστορικά και προγραμματικά τους χαρακτηριστικά.  Δεν έχουν την δυνατότητα πολιτικής προσφοράς. Είναι πολιτικά στείροι και ασχολούνται με  μια φαντασιακή ρεβάνς που δεν έρθει ποτέ. Υποτιμούν και προσβάλλουν τη δημοκρατική  ιστορία της Ελλάδας. Χρεώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη συρρίκνωσή τους και δεν κάνουν αυτοκριτική  για την καταστροφή που έφεραν στη χώρα. Λειτουργούν ως συνεπή εξαπτέρυγα του κ.  Μητσοτάκη”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ως κορυφαίο παράδειγμα την πρόταση ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλου  για απλή αναλογική, μόλις ένα χρόνο πριν, το 2015. Όπως ισχυριζόταν τότε ο κ. Βενιζέλος,  «η διευκόλυνση του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού εξυπηρετείται καλύτερα από  το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επιπλέον και τη σχετική  ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ  σε εκείνη την πρόταση υποστήριζε την αντισυνταγματικότητα του ισχύοντος συστήματος,  το οποίο τώρα υπερασπίζεται».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης  Φάμελλος, είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς μιλάμε με τον δημοκρατικό κόσμο. Ξεκαθαρίζουμε  ότι δεν θέλουμε κλεμμένες έδρες στις επόμενες εκλογές, που θα είμαστε πρώτο κόμμα.  Καλούμε σε συμμετοχή και τους νέους της πατρίδας μας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της  Ελλάδας, τους καλούμε να πάρουν ρόλο για να ξεφύγουμε από το παλιό και διαβρωμένο  παρελθόν της χώρας μας”.

“Τιμούμε τους δημοκρατικούς αγώνες της Ελλάδας. Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία στην  πολιτική. Έτσι, στηρίζουμε και τους άλλους πολιτικούς στόχους, όπως είναι η δίκαιη  ανάπτυξη και η ισχυρή κοινωνία. Διότι, η απλή αναλογική αντανακλά και στην αγορά και  στην εργασία και στην κοινωνία το σύνθημα για δημοκρατία και ισότητα”.

“Κακώς μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι η πρότασή μας είναι δύο νούμερα. Οι 50 έδρες 
του bonus που καταργείται και η ψήφος στα 17. Όχι. Η πρότασή μας είναι μία λέξη: 
Δημοκρατία. Μια λέξη πιο μεγάλη από τα λόγια. Μια λέξη γεμάτη θυσίες και αγώνες. Μια 
λέξη λαϊκή, για όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις. Μια λέξη πάνω από το Κοινοβούλιο 
και για όλους εμάς : Δημοκρατία. Και καλούμε όλους τους βουλευτές μέχρι το βράδυ της 
Πέμπτης να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα της Δημοκρατίας.  
 
Η ομιλία έχει αναρτηθεί στο www.famellos.eu