Φάνης Αλμπάνης: “Ο Αξιός πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης”


Διαβάστε τη συνέντευξή του στο Deltanews.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Deltanews, ο Αντιδήμαρχος σε θέματα, Αξιού, Τοπικής Οικονομίας, Αγροτουρισμού, και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, Φάνης Αλμπάνης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του:

DN: Κάνοντας μια αποτίμηση των πρώτων αυτών 40 ημερών, με ποια ζητήματα ασχοληθήκατε;

Φ.Α.: Οι πρώτες ενέργειες αφορούν την καταγραφή των προβλημάτων στη δημοτική ενότητα Αξιού, της κατάστασης στην αγροτική και αλιευτική οικονομία και στα προϊόντα της περιοχής. Ακολούθως θέσαμε τις πρώτες προτεραιότητες και σε συντονισμό με τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και τους άλλους αντιδημάρχους προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα πιο πιεστικά προβλήματα.

DN: Προτού προχωρήσουμε ας σταθούμε σε ένα θέμα της επικαιρότητας, κατά πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την τοπική κοινωνία του Αξιού η παραχώρηση της γραμμής 80 και των άλλων γραμμών του Ο.Α.Σ.Θ στα ΚΤΕΛ; 

Φ.Α.: Θα επηρεάσει σίγουρα τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Αξιού, ωστόσο ίσως η κατάσταση βελτιωθεί από τη στιγμή που θα πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: δεν αλλάξει/μειωθεί η συχνότητα των δρομολογίων, δεν αυξηθεί το κόμιστρο που πληρώνει ο επιβάτης και να προμηθευτεί το ΚΤΕΛ, όπως ανακοίνωσε  καινούργια λεωφορεία, διότι τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ είναι σε τραγική κατάσταση. Εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις  ενδέχεται να είναι ωφέλιμη αυτή η αλλαγή για τη δημοτική ενότητα Αξιού.

DN: Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή;

Φ.Α.:Πρώτη ενέργεια είναι η αναβάθμιση της γιορτής ρυζιού, εξελισσόντάς τη σε ένα Διεθνές Φεστιβάλ, που σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, φορείς και επιστήμονες, θα συζητούνται όλες οι εξελίξεις γύρω από τα προϊόντα αυτά ξεκινώντας από την περισσότερο αποδοτική καλλιέργεια τους, τα λιπάσματα και τη χρήση νέων τεχνολογιών στη γεωργία. Σημαντικό είναι επίσης να παντρέψουμε το ρύζι με το μύδι, όπου μέσα από ένα μεγάλο κοινό φεστιβάλ με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων σεφ, θα αναδεικνύεται η μαγειρική και διατροφική τους αξία. Καίριο σημείο της όλης προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία και προώθηση του brand name των τοπικών μας προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε από ημερίδες σε σχολεία για την αξία των τοπικών προϊόντων, αργότερα να επεκταθούμε στο ευρύ κοινό, έτσι ώστε κάθε σπίτι του Δήμου Δέλτα να έχει στο τραπέζι του τουλάχιστον ένα πιάτο αποτελούμενο από τα τοπικά μας προϊόντα. Μια εξαιρετική επίσης δράση θα ήταν στο τέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών που γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Σίνδο, το τελευταίο γεύμα να αποτελείται αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα και να μοιράζονται στις ξένες ορχήστρες,(όπως και σε αυτές από τις άλλες πόλεις της Ελλάδα) συσκευασίες με τα τοπικά προϊόντα του Δήμου, έτσι ώστε να γίνουν οι καλύτεροι κοινωνοί και πρεσβευτές του brand name και της αξία τους.

Στα πλαίσια μάλιστα της αντιδημαρχίας προωθούνται δράσεις εναλλακτικής μορφής τουρισμού, μαζί με τον αγροτουρισμό, μέσω της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου και του Δέλτα των ποταμών. Οι αθλητικοί αγώνες Delta Run, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά και τα φυσικά τοπία ολόκληρου του Δήμου Δέλτα.

DN: Το νερό αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα για τη Δημοτική Ενότητα Αξιού. Ποιες δράσεις προωθείτε για την επίλυσή του;

Φ.Α.: Η πρώτη παρέμβαση αφορά τον τρόπο και το κόστος με το οποίο θα λειτουργήσουν τα εξυγειαντήρια. Αν αυτό δε σταθεί δυνατό θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες λύσεις. Έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές από τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη με την ΕΥΑΘ, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε η δημοτική ενότητα Αξιού να αποκτήσει επιτέλους καθαρό και πόσιμο νερό. Ωστόσο σε πρώτη φάση θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέχουν καθαρό νερό τα εξυγειαντήρια.

DN: Στο ζήτημα της σχολικής στέγης ποια προβλήματα εντοπίζονται στη δημοτική ενότητα Αξιού;

Το Δημοτικό Σχολείο Μαλγάρων και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κυμίνων είναι παλιά κτίρια και δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Το Γυμνάσιο Κυμίνων για παράδειγμα έχει παλιά κουφώματα που δεν επιτρέπουν να ζεσταίνεται επαρκώς το κτίριο το χειμώνα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα σχολικά κτίρια στον οικισμό της Βραχιάς.  Αρχικά πρέπει όλα τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, είτε μιλάμε για δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς ή γυμνάσιο να συντηρηθούν σωστά και να διορθωθούν τα προβλήματα που η παλαιότητα των κτιρίων βγάζει. Επίσης πρέπει να δούμε και τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα στα σχολικά, έτσι ώστε ούτε το νερό να συσσωρεύεται στις αυλές, αλλά ούτε και να πλημμυρίζει το εσωτερικό των κτιρίων. Πρώτος στόχος είναι σωστή συντήρηση και μετά ο κατάλληλος προγραμματισμός για καινούργια σχολικά κτίρια. Για παράδειγμα στην περιοχή Λιβάδι Κυμίνων υπάρχει μελέτη για την οικοδόμηση δημοτικού σχολείου. Τέτοιου είδους μελέτες πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν για όσα κτίρια χρίζουν μετεγκατάστασης, ώστε τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς και οι καθηγητές να αισθάνονται ασφαλή μέσα σε αυτά.

DN: Αναφορικά με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του Αξιού, ποια προβλήματα εντοπίζονται:

Στο κλειστό γυμναστήριο των Κυμίνων το παρκέ είναι σε άθλια κατάσταση, φιλοξενεί μάλιστα μια μεγάλη ομάδα τους Μακεδόνες Αξιού, οι οποίοι αποτελούν διαφήμιση για τον τόπο μας. Ίδια κατάσταση και στο γήπεδο των Κυμίνων, όπου υπάρχουν κακοτεχνίες στην κερκίδα και δεν υπάρχει σκέπαστρο. Επίσης στο γήπεδο των Μαλγάρων τα αποδυτήρια είναι σε κακή κατάσταση. Επίσης στην Βραχιά έχουμε το πρόβλημα της μη συντήρησης του γηπέδου καθώς δεν υπάρχει τοπική ομάδα. Θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να συντηρείται το γήπεδο καθώς τα γήπεδα δεν αφορούν μονάχα τις ομάδες αλλά το σύνολο των πολιτών. Οι εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούν τα παιδιά μας και τους δημότες, οπότε πρέπει άμεσα να συντηρηθούν σωστά. Επιπλέον πάλι στη περιοχή Λιβάδι Κυμίνων υπάρχει πρόβλεψη για έναν αθλητικό χώρο, όπως το Μυγδόνειο στη Χαλάστρα, όπου θα μπορούν οι δημότες να αθλούνται, να μπορούν ξεκουραστούν σε ένα αναψυκτήριο ή να κάνουν απλά τη βόλτα τους. Με τον τρόπο αυτό και η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα προσφέρονται ποιοτικές εγκαταστάσεις και αθλητικά δρώμενα στους δημότες. Σχετικά με τον πολιτισμό πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα πολιτιστικά κέντρα της περιοχής. Πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλαιού κτιρίου της ΕΠΕΜ στα Κύμινα και γενικότερα υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε με μικρές παρεμβάσεις. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι το ζωντανό κύτταρο των τοπικών κοινωνιών, για το λόγο αυτό οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη προστασία και διάδοση των δράσεών τους. Για όλα αυτά έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις και ενέργειες αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

DN: Ποια είναι η κατάσταση σε οδοποιία και ηλεκτροφωτισμό και ένα σχόλιο για τα πλευρικά διόδια σε Χαλάστρα και Μάλγαρα; 

Και σε αυτό το θέμα η κατάσταση δεν είναι καλή. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εισόδου των Μαλγάρων από την Κατερίνη, που αποτελεί και την είσοδο του Δήμου μας, να φτιαχτεί ένα πεζόδρομος, να υπάρξει επαρκής ηλεκτροφωτισμός. Πρέπει να προχωρήσει η ασφαλτόστρωση από την είσοδο των Μαλγάρων μέχρι την έξοδο των Κυμίνων. Επιτακτική ανάγκη είναι ο ηλεκτροφωτισμός της αερογέφυρας των Μαλγάρων, όπου υπάρχει σκοτάδι. Αναφορικά με τα πλευρικά διόδια από τη μια πλευρά ίσως πετύχει να αποτρέψει την είσοδο των φορτηγών από τους οικισμούς, από την άλλη πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δε θα επηρεάσουν την τοπική κοινωνία, να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση για τους κατοίκους και πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες και τους οδηγούς φορτηγών που διαμένουν στους οικισμούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται πηγαίνοντας από το σπίτι τους στο χώρο εργασίας τους. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην γίνουν τα πλευρικά διόδια.

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως: Η μάχη της καθημερινότητας πρέπει να κερδηθεί στον Αξιό. Ο δημότης της δημοτικής ενότητας Αξιού πρέπει να νιώθει τη δημοτική αρχή κοντά του. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μεταφερθούν υπηρεσίες από τη Σίνδο στο αντίστοιχο κτίριο στα Κύμινα ή τα Μάλγαρα έτσι ώστε ο δημότης να μην αναγκάζεται να μετακινείται ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες. Επίσης ο όρχος των οχημάτων καλό θα ήταν να σπάσει. Ένα του κομμάτι να εξυπηρετεί τον Εχέδωρο με την υπάρχουσα έδρα και ένα άλλο με έδρα τη Χαλάστρα να εξυπηρετεί τις κοινότητες Χαλάστρας και Αξιού. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορούν να λυθούν όλα μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η καταγραφή, αξιολόγηση, μελέτη και ο κατάλληλος προγραμματισμός των μεγάλων έργων που θα αλλάξουν τη μορφολογία της περιοχής. Ο Αξιός πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και η τοπική αυτοδιοίκηση να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δουλεύοντας όλοι μαζί συντονισμένα, με υπομονή και αγάπη, θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να είμαστε περήφανοι και να τη θαυμάζουμε.

Ο Αντιδήμαρχος Φάνης Αλμπάνης με τον Γρηγόρη Αγγελίδη