Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στην Τουρκία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +


Στις 6 Ιουνίου τέσσερις μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Δ.Σ. Διαβατών αναχώρησαν με λεωφορείο από την πόλη της Θεσσαλονίκης για την Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + με τίτλο “Growing up with values from storytelling” – “Μεγαλώνοντας με Αξίες μέσα από την αφήγηση”. Η επίσκεψη αυτή αποτελούσε την 5η διεθνή συνάντηση διάρκειας μιας εβδομάδας και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις 5 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Καμπάνταη και Ευαγγελία Μπαρζίγκα, καθώς και οι μαθητές της έκτης τάξης, Κωνσταντίνος Μετενίδης, Στέφανος Μπίμπα, Ματθαίος Σεγκερίδης και Λεάντρο Μούρρια.

Στην Κωνσταντινούπολη τους υποδέχτηκε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ertugrulgazi Ilkokulu και με βανάκι κατευθύνθηκαν στην πόλη Κocaeli. Στο ξενοδοχείο τους περίμενε η συντονίστρια του σχολείου της Τουρκίας, η κ. Sengul Gultekin Baris.

Στις 7 Ιουνίου επισκέφτηκαν το δημοτικό σχολείο όπου οι μαθητές τους υποδέχτηκαν με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, όπου σε κάθε τάξη τους πρόσφεραν παραδοσιακά γλυκίσματα και αναμνηστικά δωράκια. Στη συνέχεια οι αποστολές χωρίστηκαν ανάλογα με τη χώρα και οδηγήθηκαν σε ξεχωριστές αίθουσες. Όσον αφορά την Ελληνική αποστολή παρακολούθησε βίντεο με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια. Η αίθουσα ήταν στολισμένη με εικόνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στη συνέχεια οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια στην αυλή του σχολείου και ετοίμασαν μία αφίσα Erasmus με δαχτυλομπογιές. Το μεσημέρι ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακά φαγητά που τα είχαν ετοιμάσει οι γονείς. Μετά το μεσημεριανό γεύμα επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό μουσείο με εκθέματα από την Παλαιολιθική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική εποχή, το Ορχάν τζαμί το οποίο είναι χτισμένο σε λόφο, την έπαυλη του Σιρρί Πασά, το Σπίτι των συγγραφέων και το Πολεμικό μουσείο. Το βράδυ κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης για το βραδινό τους γεύμα.

Στις 8 Ιουνίου ξεναγήθηκαν στο Mουσείο Επιστημών, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο χαρτιού και στο Κέντρο 3D εκτύπωσης, όπου οι μαθητές έφτιαξαν το δικό τους μπρελόκ.

Στις 9 Ιουνίου πήγαν στο Εθνικό πάρκο Ormanya, το οποίο περιλαμβάνει ζωολογικό κήπο, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ανάγνωση βιβλίων και σπιτάκια των Χόμπιτ. Ακολούθησε πικνίκ. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Glass Observation Terrace, μία γυάλινη εξέδρα στο βουνό. Το βράδυ ακολούθησε γεύμα σε μαγαζί της πόλης, όπου έγινε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής και η ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στις αποστολές.

Στις 10 Ιουνίου πήραν το ferry και πέρασαν στην απέναντι πλευρά του κόλπου, όπου βρίσκονται οι παραθεριστικές κατοικίες. Εκεί απόλαυσαν τη βόλτα στην παραλία. Το μεσημέρι αποχαιρέτησαν τους εταίρους του προγράμματος και τους υπεύθυνους της Τούρκικης αποστολής και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη. Το βράδυ περιηγηθήκαν στην περιοχή του Ταξίμ, όπου βρίσκεται το Ελληνικό προξενείο, η εκκλησία της Αγίας Τριάδος και πολλά μαγαζιά.

Στις 11 Ιουνίου, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής, επισκέφτηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους σχολή και την εκκλησία της Παναγίας της Μουχλιώτισσας.

Ευχαριστούμε τους εταίρους μας του δημοτικού σχολείου Ertugrulgazi Ilkokulu στο Kocaeli της Τουρκίας για την εγκάρδια φιλοξενία, καθώς και τον κ. Άγγελο Δελημπασόγλου, καθηγητή φιλόλογο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής για την μοναδική και ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Κωνσταντινούπολη.

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών για την αποστολή των πληροφοριών & των φωτογραφίων