Η αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης ξεκινάει από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Σίνδο


Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μιλούσε για την αναβάθμιση της Δυτική Θεσσαλονίκης και τώρα επιχειρούν να καταργήσουν τμήματα από τη Σίνδο και να τα μεταφέρουν στις Σέρρες.

Για ακόμα μια φορά η Δυτική Θεσσαλονίκη “αναβαθμίζεται”.  Καταργούνται τμήματα με 6000 φοιτητές και περίπου 100 άτομα προσωπικό. Και όλα αυτά μόλις μια εβδομάδα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Προφανώς κάπως έτσι οραματίζονται κάποιοι την ανάπτυξη της περιοχής, κλείνοντας πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το DeltaNews επικοινώνησε με τον Απόστολο Τσαγκάρη, διευθυντή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με το θέμα και τις κινήσεις που έχουν γίνει για να αποφευχθεί η μετακίνηση των σχετικών τμημάτων από την Σίνδο στις Σέρρες. Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι την απόφαση της μεταφοράς πήρε η Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου της οποία ο Πρόεδρος, όπως και τα περισσότερα μέλη είναι διορισμένη από την Υπουργό Παιδείας και δεν είναι προσωπικό του Πανεπιστημίου.

 

“Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την απόφαση του Υπουργείου”. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Διευθυντή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Απόστολου Τσαγκάρη, όταν τον ρωτήσαμε για την μετακίνηση των τριών τμημάτων από τη Σίνδο στις Σέρρες.

Ο Διευθυντής συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα για τη μετακίνηση τόσο του δικού του τμήματος όσο και των άλλων δύο στις Σέρρες.  Μάλιστα το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης αποτελεί ένα τμήμα πρότυπο. Όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ίδια την υπουργό Παιδείας με τους 15 πυλώνες της, αλλά οι απόφοιτοι του έχουν απορροφητικότητα 100% στην αγορά εργασίας.

“Το Τμήμα συνεργάζεται με πολλά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως και με πολλές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Οι φοιτητές μας είναι περιζήτητοι στις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου, ενώ το τμήμα έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τόσο με την τοπική αγορά εργασίας, όσο και με μεγάλους ελληνικούς ομίλους. Ακόμα και οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου είναι έξαλλοι με την απόφαση, καθώς από τα τμήματά μας ζητούν φοιτητές για πρακτική άσκηση” συμπλήρωσε.

“Αναγκάζουν 6.000 φοιτητές και περισσότερους από 60 καθηγητές να εγκαταλείψουν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους & να πάνε σε άλλες, χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούν να μας φιλοξενήσουν. Οι συνέπειες στην κοινωνία επίσης θα είναι εμφανείς, καθώς όλοι εμείς εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με την περιοχή της Σίνδου και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 30 χρόνια!”  & συνέχισε λέγοντας:

“Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μιλούσε για την αναβάθμιση της Δυτική Θεσσαλονίκης & τώρα επιχειρούν να καταργήσουν τμήματα από τη Σίνδο και να τα μεταφέρουν στις Σέρρες. Δεν έχει κανένα νόημα & δεν υπάρχει επιχείρημα πάνω στο οποίο το στηρίζουν”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στο deltanews, η ακαδημαϊκή κοινότητα & οι φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε Σίνδου είναι ανάστατοι και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινώνησαν με τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της περιφέρειας για να αναστείλουν την απόφαση της μεταφοράς των τμημάτων.

Θα μπορέσει να σταθεί ο Δήμος Δέλτα στο ύψος των περιστάσεων, με απτές πράξεις, ή θα μείνει στα ευχολόγια αφήνοντας να χαθεί ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής & οικονομικής του υπόστασης, υποβαθμίζοντας και άλλο την ήδη εγκαταλελειμμένη έδρα του Δήμου;