Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κάλεσε σήμερα τις μεγάλες δυνάμεις να κάνουν περισσότερα για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν.
Η Ατζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ.
Την Τετάρτη, η Τζολί θα επισκεφτεί το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, στις 6 το απόγευμα.
Ο πόλεμος στη Συρία, που διαρκεί 5 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους. Ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εκτοπιστεί και η Ευρώπη ζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Γενεύη διεξάγονται συνομιλίες για την εξεύρεση μια πολιτικής λύσης, όμως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ισχνή.
Καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια διπλωματική λύση, το να χειρίζεται απλώς κανείς την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική, τόνισε η Τζολί κατά τη συνάντηση που είχε με Σύρους πρόσφυγες στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.
«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια αντί για διπλωματικές λύσεις», είπε η ηθοποιός που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό του Σααντνάγιελ, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Πολλοί πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί γύρω της, αψηφώντας τη βροχή και τον αέρα.
Η Τζολί τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλύσουν την κατάσταση και να κατανοήσουν με ακρίβεια το τι μπορεί να κάνει η χώρα τους, πόσους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο.
Επισημαίνοντας τις τεράστιες προσφυγικές ροές προς τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία –οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους– είπε ότι το πρόβλημα «δεν περιορίζονται στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Ευρώπης». Η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν υποδεχτεί τη μεγάλη πλειονότητα των 4,8 εκατομμυρίων προσφύγων του πολέμου. Στον Λίβανο, μια χώρα περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν βρει καταφύγιο 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. «Τη μεγαλύτερη πίεση την αισθάνονται ακόμη (οι χώρες) της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», εξήγησε η ηθοποιός.
Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τζολί είπε ότι οκτώ στους δέκα είναι καταχρεωμένοι, αφού οι οικονομίες που έφεραν μαζί τους όταν έφυγαν από τη χώρα τους έχουν ήδη εξανεμιστεί.