Οι γυναίκες των Διαβατών δείχνουν την αλληλεγγύη τους


Όσοι έτυχε να βρεθούν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά θα τους έχουν κάνει εντύπωση δύο πράγματα. Από την μία τα πολλά μικρά παιδιά και από την άλλη οι δεκάδες πολίτες των Διαβατών που είναι κάθε μέρα εκεί για να βοηθήσουν.

Η αλληλεγγύη που δείχνουν οι γυναίκες των Διαβατών προς τους πρόσφυγες είναι τουλάχιστον συγκινητική. Οι περισσότερες από τις γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν ακόμα ζωντανές τις μνήμες που τους μετέφεραν οι παππούδες τους, οι οποίοι υπήρξαν πρόσφυγες από την Μαγνησία. Οι ομάδες κατοίκων των Διαβατών που πηγαίνουν όλη την ημέρα με τρόφιμα και ρούχα στο κέντρο μετεγκατάστασης ξεπερνούν κάθε αναμενόμενο. Είναι πολλοί επίσης και οι κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν στο κέντρο σε σε αναζήτηση καθηκόντων: Τι χρειάζεται; Πώς μπορούν να βοηθήσουν; Πότε και πόσοι να έρχονται;

Γυναίκες και πάλι γυναίκες από τα Διαβατά, συγκινημένες, θυμωμένες, αποφασισμένες, αγκαλιάζουν νεαρές μητέρες, παίρνουν τα βρέφη στην αγκαλιά τους, σχεδιάζουν τις δραστηριότητες των ερχόμενων ημερών, υπόσχονται ότι αύριο θα είναι πάλι εκεί. Πολλές από τις γυναίκες επιστρέφουν μια και δυο φορές μέσα στην μέρα για να βοηθήσουν.

Καθώς έπεφτε η υγρασία του απογεύματος και την ζέστη της ημέρας διαδέχθηκε η ψύχρα, μια πολύ συγκινητική ιστορία έλαβε χώρα. Μια ηλικιωμένη πρόσφυγας χωρίς ζακέτα, τυλίγει και σφίγγει τα χέρια της γύρω από το σώμα της για να ζεσταθεί. Την ώρα εκείνη μια από τις ομάδες γυναικών από τα Διαβατά, έπαιρνε τον δρόμο της εξόδου για να φύγει. Μια από τις γυναίκες παρατηρεί την ηλικιωμένη πρόσφυγα και την προσπάθεια της να ζεσταθεί. Χωρίς να χρειαστεί να το σκεφτεί πολύ και χωρίς να πει πολλά πολλά η γυναίκα έβγαλε το μπουφάν της και το έδωσε στην πρόσφυγα. Η πρόσφυγας μένει ακίνητη για λίγη ώρα και μετά με γοργό βήμα φτάνει την γυαλιά αυτή, την αγκαλιάζει, την φιλάει και κλαίει.

Η παρουσία των πολλών παιδιών είναι που δημιουργεί τις ιδιαίτερες συνθήκες που δεν μπορεί ο στρατός να διαχειριστεί. Τα παιδιά χρειάζονται παιδικό γάλα το οποίο δεν μπορεί να ετοιμαστεί στα στρατιωτικά μαγειρεία και το σημαντικότερο είναι ότι τα μικρά μωρά δεν μπορούν να ακολουθούν το πρόγραμμα των γευμάτων, δεν μπορείς να ορίσει σε ένα παιδί την ώρα που θα πεινάει. Δεν μπορείς να το κάνεις να πεινάει στο άκουσμα της σάλπιγγας.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image