Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δέλτα | 14 υπέρ – 15 αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν


Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 25/01/2021

Βασικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 25/01/2021 ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του οικονομικού έτους 2021 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2021 του Δήμου Δέλτα.

Συνολικά στην διαδικασία ψήφισαν 29 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 14 ψήφισαν υπέρ ενώ 15 αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κανονισμό, από την στιγμή που δεν υπήρχε άλλη πρόταση προϋπολογισμού, ο προϋπολογισμός δεν δύναται να απορριφθεί, οπότε οι 15 αυτές ψήφοι προσμετρούνται ως λευκά και ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός του δήμου Δέλτα εγκρίνεται.

 

Οι διαφοροποιήσεις και οι αποστάσεις

Διαφοροποίησαν τις θέσεις τους από τις δημοτικές τους ομάδες οι Παππάς, Καστελιάνος και Αλεξανδρίδης, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Παππάς και αφού αιτιολόγησε την απόφαση του τελικά δήλωσε ότι δεν υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καστελιάνος και αφού ανέφερε ότι αιτία του ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό είναι ότι δεν του είχαν στείλει ενημέρωση και ότι δεν συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή, για να λάβει “πληρωμένη απάντηση” από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών η οποία τον συμβούλεψε να εξελιχθεί τεχνολογικά και να αρχίζει να διαβάζει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και οι δηλώσεις του Δημάρχου

Ο διάλογος ήταν έντονος μεταξύ των αρχηγών των συνδυασμών και εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση ενστάσεις για τον χρόνο στον οποίο καλούνται να ψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό, καθώς πλέον βρισκόμαστε στα τέλη του Ιανουαρίου. Από την πλευρά της διοίκησης δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ειδικές συνθήκες λόγω κορωναϊού είναι αυτές που οδήγησαν στην καθυστέρηση.

«Είναι ένας ρεαλιστικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός  με κέντρο τον Άνθρωπο, την κοινωνία  και το Περιβάλλον» τόνισε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης  και υπογράμμισε ότι «παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει την πορεία της για την υλοποίηση του οράματος της  για την επανεκκίνηση του δήμου Δέλτα και την μετατροπή του σε έναν δήμο οικονομικά εύρωστο με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Φιλοδοξούμε να έχουμε μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αν και γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απώλειες σε τρέχοντα έσοδα λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Άλλωστε τα ανείσπρακτα χρέη προς τον Δήμο εκτινάχθηκαν στα 8,5 εκατ ευρώ κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης». Ο κ Ιωαννίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας και όπως τόνισε,  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Στην κορυφή της ατζέντας της δημοτικής αρχής όπως ανέφερε ο κ Ιωαννίδης.  βρίσκονται: η καθαριότητα  με την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων, η απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η κατασκευή σταθμών φόρτισης,   οι ασφαλτοστρώσεις και ο ηλεκτροφωτισμός ενεργειακής απόδοσης , ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, η  ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής  για την προστασία  των πολιτών και της κοινωνίας που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την μείωση των εισοδημάτων.

«Κληθήκαμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2021 του Δήμου μας κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες  και με τις πολλές  αντικειμενικές δυσκολίες που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού.  Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει τους κυριότερους στόχους στους οποίους θα επικεντρωθεί για τη χρονιά αυτή η Διοίκησή μας»,  τόνισε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Χρύσα Γεωργιάδου στην εισήγηση της και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας για την εργασία τους για την σύνταξη του προϋπολογισμού.