Καταγγελίες για συνέχιση της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στη Χαλάστρα


Τι καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής;

Φωτιά σε χωράφι με ρύζι στην περιοχή του κόμβου Χαλάστρας προκάλεσε αναστάτωση, το πρωί της Πέμπτης, καθώς η περιοχή γέμισε και πάλι με καπνούς.

Σύμφωνα με τη Voria.gr στην καταγγελία για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων από αγρότη παρά τις προειδοποιήσεις του δήμου Δέλτα προχώρησε κάτοικος της περιοχής.

Για αρκετή ώρα ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το σημείο, ενώ η φωτιά σβήστηκε αργά το μεσημέρι.

Όπως ανέφερε  ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος θα ελέγξει εάν ισχύει το συμβάν τόσο με τις υπηρεσίες του δήμου όσο και με τις αγροτικές ενώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγρότες της περιοχής είχαν συμμορφωθεί με τις συστάσεις και είχαν παύσει να καίνε αγροτικά υπολείμματα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τις 20 Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσουν σε κάποιες περιοχές ελεγχόμενες καύσεις για όσα υπολείμματα υπήρχαν.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αποτροπή της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων  με τη δημοτική αρχή και εκπροσώπους αγροτών, καθώς ρυζάδες είχαν αγνοήσει τις αρχικές συστάσεις. Τότε είχαν συναποφασίσει να μην δείξουν καμία ανοχή στους παρανομούντες αγρότες που προχωρούν σε καύση υπολειμμάτων.

Μάλιστα, θα ζητούσαν από τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρές.

Σε αυτές, εκτός από τα πολύ υψηλά πρόστιμα, προβλέπονται μεταξύ άλλων και ποινικοί καταλογισμοί, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την απώλεια κοινοτικών επιδοτήσεων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις από τους φορείς ώστε να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν τα μέλη τους ώστε να αποτραπούν οι καύσεις στο εξής.

 

Πηγή: voria.gr