Η πλωτή ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας


Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα.

Είναι το καταφύγιό τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, το μέρος όπου, σε μικρή απόσταση από τις βάρκες τους, μπορούν να αναζητήσουν θαλπωρή αφού ρίξουν τα δίχτυα και παράλληλα, να αποθηκεύσουν τα αλιευτικά εργαλεία. Αλλωστε, δεν είναι μόνο ότι πατούν σε στέρεο έδαφος και πίνουν ένα ζεστό ρόφημα, ζεσταίνοντας τα χέρια τους δίπλα σε μια σόμπα αλλά γλυτώνουν και από την μεταφορά των αλιευτικών εργαλείων.

Σκηνικό, σαν καρτ- ποστάλ, είναι τα 30 ξύλινα σπιτάκια των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων στην Χαλάστρα που βρίσκονται τοποθετημένα με πασάλους μέσα στο νερό, αποτελώντας τα δικά τους “σύρματα” όπως ονομάζονται στα νησιά του Αιγαίου, οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών και αποθήκευσης για τα απαραίτητα σύνεργα.

Οι καλύβες δημιουργήθηκαν το 2000, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ελληνική συμμετοχή για να διευκολύνουν τη δουλειά των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων της περιοχής. Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου δήμου Δέλτα «Ο Αξιός», Βαγγέλης Κουτρούτσιος, τα σπίτια χωρίζονται κάθετα σε δύο μέρη και χρησιμοποιούνται το καθένα από τέσσερις επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν συνολικό μίσθωμα, στο δήμο Δέλτα, 600 ευρώ ετησίως.

Τα ξύλινα σπίτια, τοποθετημένα στη σειρά, δημιουργούν ένα μικρό “χωριό” που “επιπλέει” στον Θερμαϊκό, με τις δεμένες βάρκες, τα δίχτυα, ακόμη και τις αυτοσχέδιες… ψησταριές που κάποιοι μερακλήδες διαθέτουν για τους ψαρομεζέδες τους. Αλλοι πάλι, έχουν μετατρέψει τον επάνω όροφο των οικίσκων που τους οδηγεί μια μικρή στριφογυριστή σκάλα, σε… σαλονάκια με σόμπα, αναπαυτικούς καναπέδες, αυτοσχέδια κουζινάκια και άσπρα κουρτινάκια στα παράθυρα. Όπως ο Χρήστος Ακριβόπουλος ο οποίος, αφού ρίξει τα ξημερώματα τα δίχτυα του, “για λαυράκια, σουπιές, χταπόδια και γλώσσες”, επιστρέφει για λίγες ώρες στο ζεστό του ξύλινο σπίτι.

“Αντιμετωπίζουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όταν ερχόμαστε για δουλειά και προτιμούμε, κάποιες φορές, να βγούμε στα ανοιχτά, να ρίξουμε δίχτυα και να επιστρέψουμε για λίγο στο σπιτάκι για μια ζεστή… ανάσα” λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Κουτρούτσιο, οι οικίσκοι μοιράστηκαν σε 120 αλιείς και μυδοκαλλιεργητές το 2000 αλλά έκτοτε, ο αριθμός των επαγγελματιών αυξήθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

“Πριν από 20 χρόνια που δημιουργήθηκαν τα σπίτια, κάποιοι δεν ήθελαν, γιατί είχαν δικά τους, αυτοσχέδια παραπήγματα. Πλέον όμως, πάρα πολλοί νέοι, εξαιτίας της ανεργίας, μπαίνουν στο επάγγελμα και διεκδικούν τον δικό τους χώρο” αναφέρει.

Στόχος να γίνει επισκέψιμη και τουριστικά η περιοχή

Πρόσφατα ο δήμος Δέλτα ξεκίνησε παρεμβάσεις στις καλύβες των αλιέων στην Χαλάστρα ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών των επαγγελματιών που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις εκβολές του Αξιού. Αρχικά, οι καλύβες, που μέχρι τώρα δεν είχαν ρεύμα και νερό, αποκτούν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για να διευκολυνθούν οι αλιείς στην καθημερινότητα τους.

«Θα μπουν “ρολόγια” σε όλα τα σπίτια το επόμενο τρίμηνο και θα αναμορφωθεί και εξωραϊστεί όλος ο χώρος προκειμένου να γίνει επισκέψιμη η περιοχή και για τουριστικούς λόγους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται και η τοποθέτηση μεγαλύτερων κάδων απορριμμάτων για τα απόβλητα των επαγγελματιών, ενώ η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί παρεμβάσεις για την υποστήλωση των σπιτιών καθώς υπάρχουν αλλοιώσεις.

“Θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις μας, να τεθούν σε λειτουργία και οι τουαλέτες και να μετατρέψουμε την περιοχή σε έναν χώρο επισκέψιμο” τονίζει. Με τη συνέργεια, δε, της περιφέρειας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Δέλτα Γιώργου Γλώσση, “γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στον δρόμο που συνδέει τη Χαλάστρα με τις εκβολές του Αξιού”.

Θετικά βλέπει τις παρεμβάσεις ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια άρχισε ήδη εργασίες διάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ο οποίος ήταν δύσκολα προσβάσιμος.

“Πάγιο αίτημά μας παραμένει η τοποθέτηση μεγάλων κάδων για τα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούμε, καθώς, πολλές φορές, ανασύρουμε τα δίχτυα μας γεμάτα με απορρίμματα από αλιευτική δραστηριότητα” καταλήγει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ