Οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Χαλάστρας


Με επισημότητα,  και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, τελέστηκε ο εορτασμός της  108ης επετείου της Απελευθέρωσης της Χαλάστρας  και της συμβολής των Κουλακιωτών – (κατοίκων  της Χαλάστρας) στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άνοιξαν με τηνΑρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Μνημείο των Κουλακιωτών στην Χαλάστρα προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίαςκ.κ Παντελεήμονος  και χοροστατούντων των ιερέων κ.κ  Θεοφίλου και  Ανδρέα.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης εξήρε τη συμβολή των κατοίκων της Κουλακιάς που «με αυταπάρνηση και ηρωισμό βοήθησαν στο πέρασμα των Στρατευμάτων από τη γέφυρα του Αξιού προς τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ιδέα του Πατριωτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «στις ημέρες μας ο Πατριωτισμός δεν είναι μόνο  μια ανέξοδη ρητορεία ή ένας πανηγυρικός λόγος. Αποδεικνύεται καθημερινά με την γνώση της ιστορικότητας μας, με τη γνώση των διεθνών συσχετισμών με τη γνώση όσων επικρατούν στη διεθνή κοινότητα και φυσικά με αυτή τη γνώση φτιάχνουμε τις ενέργειες μας για την διεθνή προοπτική της χώρας».  Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ακόμη και σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που ζούμε εξαιτίας του κορονοϊού αποδίδουμε φόρο τιμής  στους  Ήρωες του τόπου μας.

«Στα δύσκολα  ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργούμε, να αντιστεκόμαστε, να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά του τόπου μας  και να βγαίνουμε νικητές» τόνισε ο κ Ιωαννίδης και ευχήθηκε στον επόμενο εορτασμό να έχει τελειώσει η απειλή της πανδημίας. «Απαιτείται  υψηλή ατομική ευθύνη και σθένος για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  διότι η πατρίδα μας χρειάζεται υγιείς πολίτες για να αντιμετωπίσουν τους εθνικούς κινδύνους», κατέληξε ο κ Ιωαννίδης.

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον εκλιπών δημοτικό σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο, Διονύση Λιακόπουλο, αποδίδοντας, όπως ανέφερε,  «ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του Διονύση μας, ενός πολίτη της Χαλάστρας που με την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για τον τόπο του έδωσε λάμψη στην Αυτοδιοίκηση μέσα από το σύντομο πέρασμα του από τα κοινά».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο τ. καθηγητής Αυτοματισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ Ευάγγελος Χατζίκος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των Κουλακιωτών που με παρρησία και αυτοθυσία βοήθησαν το πέρασμα του ελληνικού στρατού από τον πλημμυρισμένο Αξιό στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έγινε αναφορά και στον ηρωισμό του Μακεδονομάχου  Αλέξανδρου  Αναγνωστόπουλου που με την είσοδο του ελληνικού στρατού στις 21 Οκτωβρίου στην Κουλιακιά  κατέβασε  την τουρκική σημαία από το καρακόλι ( αστυνομικό τμήμα) και ύψωσε την Ελληνική.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα και τον διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Χαλάστρας Ανθυπαστυνόμο Παναγιώτη Σαριβασίλη.

Στον εορτασμό τηρήθηκε ενός λεπτού σιγήστη μνήμη των πεσόντων Κουλακιωτών ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του Εθνικού Ύμνου.

Τον εορτασμό των Ελευθερίων της Χαλάστρας τίμησαν με την παρουσία τους,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης, ο Αντιδημάρχος Χαλάστρας Αχιλλέας  Χαντές, δημοτικοί σύμβουλοι,  η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χαλάστρας Μαρία Παπαδημητρίου, τοπικοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών και τοπικών συλλόγων.