Ημερίδαμε θέμα: “Η Ανεξερεύνητη Ζωή μας δίπλα στον Υδροβιότοπο” στο Καλοχώρι


Την Κυριακή 2/2/2020.

Η Κίνηση Εθελοντών Πολιτών Κόκκινος Δρόμος αποτελεί μία εθελοντική ομάδα με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα με έδρα το Καλοχώρι. Το όνομα δεν είναι τυχαίο, αφού ο κόκκινος δρόμος, δηλαδή ο δρόμος που οδηγεί στο παράκτιο μέτωπο του Καλοχωρίου διαμέσου της λιμνοθάλασσας, είναι αφενός ένα από τα πιο όμορφα τοπία που έχει να αναδείξει το Καλοχώρι, αλλά από την άλλη από μόνο του αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό οικοσύστημα το οποίο είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Επίσης, είναι βασικό να επισημανθεί πώς το όλο εγχείρημα ξεκίνησε και βασίζεται σε εθελοντές. Σε απλούς κατοίκους του Καλοχωρίου και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται για την βελτίωση τόσο της ποιότητας του χώρου όσο και της διαβίωσης των πολιτών.

Στις δύο πρώτες δράσεις, η ομάδα επικεντρώθηκε στον καθαρισμό και τον εξωραϊσμό του κόκκινου δρόμου. Στις δράσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εθελοντές, με τη βοήθεια των οποίων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιτυχώς. Παράλληλα, η ομάδα έχει δοκιμάσει πιλοτικά περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Γαλλικού Ποταμού, οι οποίες περιλαμβάνουν πεζοπορία, ξενάγηση αλλά και επίσκεψη στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πουλιών «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Στην τρίτη δράση της, η ομάδα αποκτά μια πιο ενημερωτική διάσταση πραγματοποιώντας την πρώτη της ημερίδα με σκοπό οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί σε μια τοπική κοινωνία που ζει κοντά σε υδροβιότοπο. Όμως, η ημερίδα θα έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, καθώς θα επικεντρωθεί στην αμφίδρομη σχέση φύσης-ανθρώπου, παρουσιάζοντας προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της άσκησης, της ανακύκλωσης και της επαφής με τη φύση.

Στόχος μας είναι να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (02/02), διοργανώνοντας όχι απλά μια ενημερωτική ημερίδα αλλά μια γιορτή για όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα πραγματοποιούνται διαδραστικάκαι εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, παράλληλα με τις ομιλίες.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή, 02/02/2020 και ώρες 11:00-14:00 στο χώρο του1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου (Δαβάκη 3, 57009).

Σας προσκαλούμε να νιώσετε τη χαρά της προσφοράς και της επαφής με τη φύση!

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

11:00 Καλωσόρισμα. Τι είναι ο Κόκκινος Δρόμος;
11:30 Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου: Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και νέες περιοχές ευθύνης

Λία Παπαδράγκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Φ.Δ.Π.Π.Θ.Κ.

Υγρότοποι, οικοσυστήματα πολύπλευρης σπουδαιότητας για τη φύση και τον άνθρωπο

Μαρία Κατσακιώρη, Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Ερμηνείας Περιβάλλοντος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων

Οικομουσειο κάμπου Θεσσαλονίκης

Κώστας Βουδούρης Αρχαιολόγος

Ανοιχτή Συζήτηση
13:15 Διάλειμμα για Καφέ και Σνακ
13:30 Κόκκινος Δρόμος: Περιβάλλον, Ανακύκλωση, Άσκηση στη φύση και Ψυχολογία
Ανοιχτή Συζήτηση και ιδέες για το μέλλον
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τα παιδια με θέμα το περιβάλλον και προβολές ενημερωτικού υλικού.