Καθαρίστηκαν οι εκβολές του Λουδία Ποταμού- Ανάσα για τους οστρακοκαλλιεργητές


Μετά από προσπάθειες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μισθώθηκε ειδικό βυθοκόρο σκάφος για να δώσει ανάσα στο πρόβλημα των οστρακοκαλλιεργητών στις εκβολές του ποταμού Λουδία, οι οποίοι λόγω προσχώσεων από τα φερτά υλικά δεν έχουν προσβασιμότητα στις μυδοκαλλιέργειες.

Η Περιφέρεια μίσθωσε το ειδικό βυθοκόρο σκάφος, για να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η παρέμβαση βοηθά και στον περιορισμό της μείωσης του βάθους του Θερμαϊκού, που δυσκολεύει την είσοδο των πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται πως στην ευρύτερη περιοχή, παράγονται κάθε χρόνο 10.000 τόνοι μυδιών και οστράκων που ως επί το πλείστον εξάγονται σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 110 σκάφη παράκτιας αλιείας και με τον καθαρισμό και την εκβάθυνση των εκβολών του Λουδία απελευθερώνεται ουσιαστικά η νοητή υδάτινη δίοδος προς τη θάλασσα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας της περιοχής μας. Μιλάμε για 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Oι προσχώσεις στις εκβολές του ποταμού καθιστούσαν χρόνο με το χρόνο την έξοδο των καικιών όλο και πιο δύσκολη. Μπαίνει τέλος σ’αυτήν την ταλαιπωρία και επιτέλους οι άνθρωποι θα πάρουν ανάσα. Ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην στην περιβαλλοντική αειφορία που είναι κύριος στόχος όλων των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

 

Με πληροφορίες από: voria.gr