Καθημερινό μπάχαλο στους κεντρικούς δρόμους της Σίνδου.


Καθημερινά διέρχονται από τον οικισμό της Σίνδου δεκάδες οχήματα τα οποία δεν έχουν καν το δικαίωμα να εισέρχονται εντός του οικισμού.

Κάθε πρωί όταν οι κάτοικοι της Σίνδου πηγαίνουν προς την εργασία τους ή αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο παρατηρούν κάθε είδους βαρέα οχήματα να διέρχονται συνεχώς μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του οικισμού. Για να μελετήσουμε το μέγεθος του προβλήματος κάναμε τον εξής απλό, χθες Πέμπτη 7/10/21 και τις ώρες 11:20 π.μ. με 11:50 μ.μ μετρήσαμε πόσα βαρέα οχήματα πέρασαν μονάχα από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα σε 30 λεπτά πέρασαν στο σύνολο 19 βαρέα οχήματα εκ των οποίων τα 5 επικαθήμενα, δηλαδή με μικτό φορτίο 40.000 κιλά.

Τι ζήτησαν οι πολίτες από τον Δήμαρχο Ιωαννίδη και η δική του απάντηση

Η κατάσταση αυτή, με την καθημερινή διέλευση των βαρέων οχημάτων, έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα σε ολόκληρη τη λειτουργία της έδρας του Δήμου, προκαλώντας ταυτόχρονα τον αγανακτισμό των κατοίκων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολιτών που απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές δημοτική αρχή και αστυνομία. Συγκεκριμένα στις 7/7 επιτροπή πολιτών της Σίνδου επεσήμανε τα προβλήματα στον Δήμαρχο Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, ζητώντας του να λάβει μέτρα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για τη μείωση του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως έχει γνώση του προβλήματος.

Η δημοτική αρχή θα μπορούσε ως ελάχιστο να τοποθετήσει απαγορευτικές πινακίδες στις εισόδους του οικισμού της Σίνδου. Αντ’ αυτού όμως και τρεις μήνες μετά, το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διέλευσης βαρέων οχημάτων εντός του οικισμού της Σίνδου, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί (ίσως αυξήθηκε), αλλά ούτε το ελάχιστο μέτρο της τοποθέτησης πινακίδων δεν έχει ληφθεί.

Απαγορευτική ταμπέλα για τα βαρέα οχήματα δεν υπάρχει σε καμία από τις εισόδους της Σίνδου. Η μόνη ταμπέλα που υπάρχει είναι στην είσοδο της Σίνδου από την Χαλάστρα.

Τι λένε κάτοικοι και επιχειρηματίες της Σίνδου

Σε συζήτηση μας με επιχειρηματίες και πολίτες της Σίνδου μας επεσήμαναν το ίδιο πρόβλημα και μας τόνισαν ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς τα προβλήματα που προκαλούνται είναι ποικίλα. Εξαιτίας του όγκου των βαρέων οχημάτων, η διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων όπως και των πεζών καθίσταται δύσκολη αν όχι επικίνδυνη. Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα και η άναρχη στάθμευση των οχημάτων, τόσο επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο και των παρακείμενων σε αυτήν οδούς. Ιδιαίτερα στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο των δημοτικών υπηρεσιών στη πλατεία της Σίνδου, η κατάσταση είναι αποτρόπαια με οχήματα τόσο δημοτικά, όσο και ιδιωτικά να είναι σταθμευμένα παράνομα, βαρέα οχήματα να διέρχονται του σημείου, καθιστώντας την πρόσβαση από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τόσο η καταπόνηση του οδοστρώματος, το οποίο δεν είναι κατασκευασμένο για να διέρχονται βαρέα οχήματα, μαζί με την ηχορύπανση που προκαλείται.

Ο φόβος τροχαίων ατυχημάτων είναι μόνιμος, ενώ στο παρελθόν η κοινωνία της Σίνδου έχει θρηνήσει και θύματα στο κεντρικότερο της σημείο σε ένα τροχαίο δυστύχημα όπου ένα παιδί σκοτώθηκε από μια νταλίκα που διέρχονταν του οικισμού.