Κλείνουν τα οκτώ βυρσοδεψία της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου


Σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Λουκέτο» στα οκτώ βυρσοδεψεία που λειτουργούν στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μη ανανέωσης της άδειας διάθεσης των λυμάτων τους από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Οι επιχειρηματίες μαζί με τους περίπου εκατό εργαζόμενους τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Εξαγωγέων Δερμάτων Ελλάδος τονίζει ότι τα βυρσοδεψεία είναι ο τελικός αποδέκτης επεξεργασίας και διάθεσης των δερμάτων, μια αλυσίδα στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 επιχειρήσεις με 400 εργαζόμενους, για τις οποίες τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας. Επισημαίνουν ακόμη ότι «χωρίς την συλλογή, επεξεργασία και απομάκρυνση από τα σφαγεία, τα δέρματα από υποπροϊόντα θα μετατραπούν σε απόβλητα των σφαγείων που θα μένουν αδιάθετα με ότι αυτό συνεπάγεται σε χαμένους πόρους και στην διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων με αυξημένο κόστος».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η γνωστοποίηση από την Περιφέρεια της σφράγισης των οκτώ βρυρσοδεψείων είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακράς περιπέτειας που αρχίζει το 2006, όταν οι επιχειρήσεις αυτές αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν από την περιοχή των Σφαγείων σε οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Υδροβόρων Μονάδων. Αρχικά έλαβαν προσωρινές άδειες διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους ση Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί ως προβιολογικός (μετά την πρώτη επεξεργασία τα λύματα διατίθενται στον βιολογικό) αλλά η ανανέωση των προσωρινών αδειών δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Σημειωτέον ότι και η ίδια η ΜΕΑ έλαβε άδεια λειτουργίας το 2014, δηλαδή πολλά χρόνια αφότου κατασκευάστηκε από την κρατική τότε ΕΤΒΑ. Την περίοδο 2007-2008 την ΜΕΑ λειτούργησαν οι ίδιοι οι βυρσοδέψες και για αυτό το σκοπό συνέστησαν φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

Από το 2008 τη λειτουργία του προβιολογικού ανέλαβε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του ομίλου Πειραιώς (που στο μεταξύ είχε εξαγοράσει την ΕΤΒΑ). Έκτοτε οι επαγγελματίες βρίσκονται σε διαμάχη με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ισχυριζόμενοι ότι τους χρεώνει υπέρογκα τέλη για τη χρήση του προβιολογικού. Συγκεκριμένα το κόστος ανά κ.μ κυμαίνεται από 10 έως 18 ευρώ, όταν την περίοδο της αυτοδιαχείρισης ήταν στο 1 ευρώ, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις.

Μέχρι σήμερα, παρότι δεν είχαν άδεια, οι βυρσοδέψες συνέχιζαν να διαθέτουν τα λύματά τους στη ΜΕΑ και να τιμολογούνται για αυτή την υπηρεσία, παρότι δεν αναγνώριζαν το συνολικό ποσό της οφειλής που φτάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο μέρη προσέφυγαν στα δικαστήρια και ενώ πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί η πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το εφετείο ζήτησε τη γνωμοδότηση πραγματογνώμονα για να αποφανθεί αν οι χρεώσεις είναι υπέρογκες όπως ισχυρίζονται οι επιχειρηματίες.

Όμως χωρίς οριστική άδεια διάθεσης των λυμάτων (εκδίδεται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) οι επιχειρηματίες δεν είχαν πλήρη φάκελο προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους. «Ζητούμε να εκδοθεί οριστική άδεια διάθεσης των λυμάτων και όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση μας θα πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί. Δεν μπορούμε να είμαστε σε εκκρεμότητα» αναφέρει ο κ. Σάββας Τουαντζόγλου, ένας εκ των βυρσοδεψών που έχει επιχείρηση στο Πάρκο της ΒΙΠΕ. «Χωρίς άδεια λειτουργίας δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβάσεις με το κράτος, να αναλάβουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, να πάρουμε ISO. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα έξοδα είμαστε παράνομοι. Όσο ήμασταν στα σφαγεία ήμασταν πιο νόμιμοι» προσθέτει.

Σημειωτέον ότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί τριμερης συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών περιοχών, ακριβώς για το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων στα κοινόχρηστα ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

 

Πηγή: makthes.gr