Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση για το έργο Energy Waste της Περιφέρειας


Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση πέτυχε το έργο Energy Waste της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη βράβευσή του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας 2016».

Το ευρωπαϊκό έργο LIFE09/ENV/GR307 – ENERGY WASTE της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιλέχθηκε ως ένα από τα «Best LIFE Environment / Information» έργα του 2015 και βραβεύτηκε στις 31 Μαΐου 2016, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας 2016» (30 Μαΐου – 3 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό βραβείων, που αναδεικνύει τα πιο αποτελεσματικά και εμπνευσμένα έργα στον τομέα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος.

Το έργο Energy Waste: «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα» είχε σκοπό τη μελέτη, ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της αεριοποίησης για την ενεργειακή αξιοποίηση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επικεφαλής εταίρος του έργου ήταν η εταιρεία WATT Α.Ε (Waste Applied Technologies and Transport) και συμμετείχαν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η EREF (European Renewable Energies Federation). Το βραβείο παρέλαβε ο επικεφαλής της ομάδας της WATT για το έργο Κωνσταντίνος Βεργανελάκης.

Με το έργο Energy Waste, απορρίμματα που δεν είναι δυνατό να ανακυκλωθούν, αντί να θάβονται, μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε καύσιμα RDF (Refuse Derived Fuel) ή και SRF (Solid Recovered Fuel) από τα οποία παράγεται αέριο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα ρυπογόνα καυσαέρια, καθιστώντας την διεργασία ως μια καθαρή ενεργειακή λύση. Η μονάδα αεριοποίησης πλεονεκτεί της καύσης και για το γεγονός ότι δεν απαιτεί συνεχή λειτουργία, ούτε μεγάλες ποσότητες υλικών. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται και για αποκεντρωμένες περιοχές, όπως τα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια μονάδα 200 kw, υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια 440 νοικοκυριών, σύμφωνα με τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους.

«Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και υλοποιούμε έργα με θετικό πρόσημο για την Κεντρική Μακεδονία. Η διεθνής διάκριση του Energy Waste μεταξύ όλων των έργων που εγκρίθηκαν στην τελευταία πρόσκληση του Life, αποτελεί μια διάκριση για την Περιφέρειά μας. Θέλω να συγχαρώ όλα τα υπηρεσιακά μας στελέχη που συνέβαλλαν στην υλοποίηση του έργου και φυσικά όλους τα μέρη του εταιρικού μας σχήματος για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο πρόεδρος της WATT Αθανάσιος Κατρής δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με τη διάκριση: «Ακολουθώντας τις επιταγές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, επενδύουμε στην καινοτομία και την ανάπτυξη έργων τα οποία χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη διάκριση και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία μας για νέα τεχνολογικά επιτεύγματα».

Το LIFE είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων για τη διατήρηση της φύσης και του κλίματος. Στην Ελλάδα, από την έναρξη του προγράμματος το 1992, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 219 προγράμματα. Από αυτά, 146 αφορούσαν την περιβαλλοντική καινοτομία, 66 την προστασία της φύσης και τη βιοποικιλότητα και επτά την ενημέρωση και επικοινωνία. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 291 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 153 εκ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση της ΕΕ.

 

160624-Vraveio2

 

160624-Vraveio1

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/environment/life/bestprojects/bestenv2015/index.htm