Ξεκίνησε η διάθεση δωρεάν κουπονιών για τις λαϊκές αγορές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Από χθες Τετάρτη 20/12.

Ξεκίνησε χθες Τετάρτη 20/12 από την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δωρεάν διάθεση κουπονιών για τις λαϊκές αγορές στους δικαιούχους του νομού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ κι έχει ως στόχο τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.  

Ως δικαιούχοι  των δωρεάν  κουπονιών για αγορά προϊόντων από τις λαϊκές   του νομού  Θεσσαλονίκης  ορίζονται οι οικογένειες που εισέπρατταν το επίδομα απροστάτευτου τέκνου (ως  την κατάργησή  του στις 19-5- 2017)  όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες  στα μητρώα  των δήμων  του νομού Θεσσαλονίκης (μονογονεϊκές χωρίς πατέρα, με πατέρα έγκλειστο σε σωφρονιστικό ίδρυμα κ.λ.π.).

Το  κάθε  κουπόνι είναι  αξίας  1 ευρώ και το συνολικό ποσό  σε κουπόνια που αποδίδεται σε κάθε  οικογένεια,  έχει καθοριστεί με βάση  την αρχή  της αναλογικότητας. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ορίστηκε ότι οικογένειες με ένα τέκνο θα λάβουν εφάπαξ κουπόνια  αξίας  400 ευρώ, οικογένειες  με 2 τέκνα  εφάπαξ κουπόνια αξίας 500 ευρώ, οικογένειες με 3 τέκνα  εφάπαξ κουπόνια αξίας 600  ευρώ και οικογένειες  με 4 τέκνα και άνω εφάπαξ κουπόνια  αξίας 700  ευρώ.

Οι δικαιούχοι έχουν ήδη ενημερωθεί τηλεφωνικά  και έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να παραλάβουν τα κουπόνια τους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν πάσης φύσεως προϊόντα  από  τις λαϊκές  αγορές  του νομού Θεσσαλονίκης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, με  την απλή  επίδοσή  τους  σε συμβεβλημένους με το πρόγραμμα πωλητές λαϊκών. Οι συμβεβλημένοι  με το πρόγραμμα  επαγγελματίες  πωλητές και παραγωγοί  που θα δέχονται τα κουπόνια, θα  έχουν  και την ανάλογη σήμανση στους πάγκους  τους.

Από το κοινωνικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής κουπονιών θα ωφεληθούν  860 παιδιά δικαιούχων οικογενειών που υπέβαλλαν  αιτήσεις και τα απαραίτητα  δικαιολογητικά  στη Διεύθυνση  Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής   Μέριμνας Περιφέρειας  Κεντρικής  Μακεδονίας, ενώ παράλληλα έχει και σαφή ανταποδοτικό χαρακτήρα  προς  τους επαγγελματίες και  τους παραγωγούς στις Λαϊκές Αγορές, αφού το ποσό των 200.000  ευρώ  που διατέθηκε  για την έκδοση  των κουπονιών, αποτελεί  μέρος του ημερήσιου τέλους το οποίο καταβάλλουν για  τη συμμετοχή  τους  σε αυτές.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, «είμαι απόλυτα  ικανοποιημένος  που έπειτα από εννέα μήνες, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να αρχίσουμε ν α διανέμουμε στους δικαιούχους τα δωρεάν κουπόνια αγορών. Το ποσό  των 200.000  ευρώ που διαθέτουμε, καλύπτει  το ανώτατο όριο του  25%  που ορίζει ο νόμος από τον ειδικό λογαριασμό  του ημερήσιου τέλους  που  πληρώνουν οι πωλητές λαϊκών αγορών  για την ενίσχυση κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.  Οφείλω να ευχαριστήσω τις  Ομοσπονδίες  και τα Σωματεία των Πωλητών στις Λαϊκές Αγορές   για την πολύτιμη συνδρομή τους και είμαι σίγουρος ότι με τον ίδιο σθεναρό τρόπο θα στηρίξουν και  την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την επόμενη χρονιά  το  πρόγραμμα  των δωρεάν κουπονιών και  σε άλλες ομάδες  του πληθυσμού που πλήττονται από την  κρίση, παραμένοντας συνεπείς στη δέσμευσή μας ότι η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».