Μ. Λογοθέτης (ειδ. γραμ. Υ.ΠΡΟ.ΠΟ.): Περίπου 2.000 ακατάγραφοι αλλοδαποί αναζητούν στέγη σε δομές της χώρας


Στην παραδοχή πως η καταγγελία μίας ΜΚΟ περί εισόδου μη καταγεγραμμένων μεταναστών στη δομή φιλοξενίας Διαβατών, είναι αληθής, προχώρησε ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως συμφώνησε με τη διοίκηση της δομής, “Όταν ξανασυμβεί μια βροχή να τους προσφερθεί κάποιος χώρος να τους φιλοξενήσει, ώστε να μην μπουν οι ίδιοι με τον τρόπο που μπήκαν την τελευταία φορά στη δομή που υπάρχει για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα”.

Ερωτηθείς πώς σιτίζονται αυτοί οι επιπλέον άνθρωποι που εμφανίζονται μόνοι τους σε δομές φιλοξενίας, ο κ. Λογοθέτης απάντησε αφοπλιστικά: “η χώρα μας είναι πολύ φιλόξενη και βρίσκουμε τους τρόπους και προσφέρουμε αυτό το οποίο πρέπει να προσφέρουμε σε όλους”.

Γενικώς, “υπάρχουν, περίπου, 2.000 ακατάγραφοι πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι έρχονται στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και αναζητούν στέγη. Είναι, συνήθως, άνθρωποι που έχουνε μπει από τα χερσαία σύνορα, δεν έχουν συλληφθεί και έρχονται μόνοι τους προκειμένου να καταγραφούν σε κάποιο κέντρο, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα”, εξήγησε ο κ. Λογοθέτης.

Παράλληλα, ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε σύμφωνος με την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν ΑΜΚΑ, διότι “υπήρχε μία κατάχρηση” όπως εκτίμησε. Σημείωσε ωστόσο πως… “δεν αφήνουμε τον κόσμο να πεθάνει, το λέω σαν γιατρός. Έχουμε δώσει και έναν όρκο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι συνάδελφοι και όλοι θα βρουν τον τρόπο να βοηθήσουν όποιον συνάνθρωπό μας, αλλοδαπό, ή Έλληνα, ακόμη και αν δεν έχει ασφάλιση”.

Σε σχέση με τη Σάμο, η οποία από σήμερα, 18/10, προχωρά σε κινητοποιήσεις λόγω της ασφυκτικής κατάστασης ελέω προσφυγικού, ο κ. Λογοθέτης διαμήνυσε πως “θα ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση όλων των νησιών και κυρίως θα δώσουμε προτεραιότητα στη Σάμο”, ενώ υπενθύμισε πως το εν λόγω νησί έχει δύο ιδιαιτερότητες: 1) η προσφυγική δομή είναι στο κέντρο της πόλης της Σάμου, 2) έχει τη μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού του κέντρου σε σχέση με τη χωρητικότητά του, καθώς χωράει 700 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 6.000 ανθρώπους.

Τούτων δοθέντων, “όταν στα Διαβατά λέμε ότι έχουμε πρόβλημα, όταν ξεπερνάμε, αν ξεπερνάμε, τη χωρητικότητα του κέντρου κατά 10, 20, 50 ανθρώπους, καταλαβαίνετε τι γίνεται στη Σάμο”, παρατήρησε ο κ. Λογοθέτης.