Άμεσα αποχετευτικό σύστημα και παροχή πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητα Αξιού


Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/7 στα Κύμινα.

Θέματα της συνέλευσης ήταν το αποχετευτικό σύστημα και η παροχή πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητα Αξιού, καθώς επίσης και οι πιθανές κινητοποιήσεις για την αποτροπή κατασκευής των πλευρικών διοδίων των Μαλγάρων.

Για τα θέματα αυτά μίλησαν ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Γλώσσης, ο Αντιδήμαρχος Αξιού Φάνης Αλμπάνης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Σπύρος Σταματάκης,

Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ ανακοίνωσαν πως  μπορούν να ξεκινήσουν οι συνδέσεις με την αποχέτευση για 954 από τα 1902 νοικοκυριά που βρίσκονται στο σχεδιασμό. Οι συνδέσεις για τα υπόλοιπα θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αλλά όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ο Δήμαρχος Δέλτα κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος του 2020, ταυτόχρονα δε ανακοίνωσε πως το κόστος σύνδεσης θα ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ ανά ιδιοκτήτη.

Στο ζήτημα του πόσιμου νερού ο Δήμαρχος Δέλτα διευκρίνισε πως μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχουν καταλήξει στη λύση να παρέχεται στη Δημοτική Ενότητα Αξιού πόσιμο νερό από τη Χαλάστρα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες, ενώ αναζητούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί το έργο. Έως τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ανακοινώσιμη ημερομηνία για το πότε τελικά “ο Αξιός θα πιει νερό” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος.

Αναφορικά με τα υδρόμετρα τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ τόνισαν πως θα τοποθετηθούν μόνον όταν η Δημοτική Ενότητα Αξιού αποκτήσει πόσιμο νερό και όχι νωρίτερα.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα πλευρικά διόδια των Μαλγάρων, Ο Δήμαρχος Δέλτα επισήμανε πως η απόφαση για τα διόδια ελήφθη από την τότε κυβέρνηση το 2017, αλλά λόγω αδράνειας της τότε δημοτικής αρχής δεν κατατέθηκε ένσταση εντός της προθεσμίας των 60 ημερών που δίνονταν. Ούτε η Περιφέρεια προσέβαλε τη σχετική απόφαση.

Στις 7/6/2018 καθορίστηκε το τέλος των διοδίων και σ αυτή την περίπτωση ο Δήμος Δέλτα δεν κατέθεσε ένσταση, αλλά το έπραξε η Περιφέρεια.

Ο Δήμαρχος Δέλτα τόνισε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή των παράπλευρων διοδίων στα Νέα Μάλγαρα.

Τέλος και προκειμένου να διατρανωθεί η αντίθεση διοίκησης και κοινωνίας στην κατασκευή των διοδίων κάλεσε τόσο τους δημότες, όσο και τους φορείς της περιοχής σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην κατασκευή των διοδίων.

Η συγκέντρωση προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 3 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί, στο χώρο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης των διοδίων στα Νέα Μάλγαρα.