Πόσιμο νερό σε Κύμινα και Νέα Μάλγαρα – Υπογράφηκε η σχετική σύμβαση


Μετά από δεκαετίες καθυστέρησης ήρθε η στιγμή για να πραγματοποιηθεί το αυτονόητο, να φτάσει το πόσιμο νερό στις κοινότητες των Κυμίνων και των Ν. Μαλγάρων.

Χθες λοιπόν υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από την ΕΥΑΘ για την ύδρευση των οικισμών Κυμίνων και Ν. Μαλγάρων της δημοτικής ενότητας Αξιού.

Ένα έργο πνοής για τους δημότες των συγκεκριμένων περιοχών που στερήθηκαν το πόσιμο νερό για δεκαετίες. Για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης χρειάστηκε τεράστια και επίμονη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου με τοποθέτηση αγωγού από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη Χαλάστρα, κατασκευή τριών αντλιοστασίων και πέντε δεξαμενών που θα εξυπηρετούν τις κοινότητες Κυμίνων και Ν. Μαλγάρων. Παράλληλα θα εγκατασταθεί σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο της παροχής νερού και την μείωση των διαρροών.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 5,6 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους και έχει προθεσμία περαίωσης δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Ιωαννίδης: «Μια δέσμευση γίνεται πράξη»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ιωαννίδης αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔΔ, τα στελέχη και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα σημείωσε: «Είναι το πιο εμβληματικό έργο της διοίκησης μας, ήταν μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει όλοι μαζί σαν διοίκηση. Δεν ήταν δυνατόν μέχρι σήμερα συντοπίτες μας να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό εδώ και τρεις δεκαετίες. Ήταν το πρώτο που έπρεπε να κάνει μια διοίκηση και το ξεκινήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα. Μάλιστα ζητήσαμε από τον ανάδοχο να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 για να μπορέσουν οι δημότες να πιούνε όσο πιο άμεσα πόσιμο νερό. Πήγαμε σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προέβλεπε την μεταφορά νερού από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην Χαλάστρα προς τις δύο κοινότητες Κυμίνων και Ν. Μαλγάρων. Σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια, υπάχθηκε σε πρόγραμμα, εγκρίθηκε και είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτή η ιδέα να γίνεται πράξη».

Σταματάκης: «Αξιοπρέπεια για τους δημότες του Αξιού»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ κ. Σπύρος Σταματάκης μίλησε για την σημασία του συγκεκριμένου έργου τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «κομβικό» για την περιοχή το οποίο «σκέφτηκε, μελέτησε, χρηματοδότησε και εκτελεί η ΔΕΥΑΔΔ». Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περιοχή, λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα. Είναι μια δικαίωση για την ΔΕΥΑΔΔ και παράλληλα ένα έργο που επαναφέρει την αξιοπρέπεια στους κατοίκους της περιοχής που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό». Μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο το έμψυχο δυναμικό της ΔΕΥΑΔΔ, ΔΣ και εργαζόμενους άλλα και τον δήμαρχο Δέλτα κ. Γιάννη Ιωαννίδη για την στήριξη καθόλη την διάρκεια της προσπάθειας που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης.