Με τους πρόσφυγες στα Διαβατά έφαγε ο Πελεγρίνης


Μείζον αίτημα των προσφύγων είναι το άνοιγμα των συνόρων και η επανένωση των οικογενειών που είναι χωρισμένες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ιωάννη Παντή, στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου συνομίλησαν και συνέφαγαν με τους πρόσφυγες.
Νεαρή μητέρα συνομιλώντας με τον κ. Πελεγρίνη ζήτησε επανένωση με την οικογένειά της που βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ εκπρόσωποι των προσφύγων ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν. Οι εκπρόσωποι των προσφύγων ανέφεραν στον κ. Πελεγρίνη ότι σε καμία άλλη χώρα δεν τους επισκέφτηκαν υπουργοί προκειμένου να ακούσουν τα προβλήματά τους και επισήμαναν ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν επί δύο ημέρες στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη έγινε για να ακουστεί η φωνή τους στην Ευρώπη και να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο κ. Πελεγρίνης εξήγησε στους πρόσφυγες ότι στην Ευρώπη κατά τη λήψη αποφάσεων βασική αρχή είναι να συμφωνούν και τα 28 μέλη της ΕΕ. Παράλληλα είπε στους πρόσφυγες να μην ακούνε φήμες ή κάποιους οι οποίοι παρουσιάζονται ως σωτήρες και υπογράμμισε ότι η μόνη υπεύθυνη για τη λύση του θέματος του ασύλου είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι στις 4 Απριλίου θα αρχίσει η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου, ότι μέσα σε τέσσερις μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αιτούντων και ότι ακόμη και στην περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα θα μπορούν οι αιτούντες άσυλο να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Πελεγρίνης ανέφερε ότι η κατάσταση στα Διαβατά όσον αφορά τη διατροφή, την καθαριότητα και την υγεία των προσφύγων βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και ότι θα δημιουργηθούν χώροι εστιατορίου, δημιουργικής απασχόλησης και προσευχής για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Παράλληλα τόνισε ότι το φαγητό που παρέχεται στους πρόσφυγες είναι από κέτεριγκ σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε σε ό,τι αφορά την υγεία και την καθαριότητα.

Η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί να γίνει στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε.

Πηγή: newsit.gr