Παρεμβάσεις καθαρισμού και αποκατάστασης στις εκβολές του Λουδία


Τις εκβολές του ποταμού Λουδία καθαρίζει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το μεγάλο πρόβλημα των οστρακοκαλλιεργητών της περιοχής, οι οποίοι λόγω προσχώσεων από τα φερτά υλικά δεν έχουν προσβασιμότητα στις μυδοκαλλιέργειες.

Η Περιφέρεια μίσθωσε ειδικό βυθοκόρο σκάφος, για να δώσει λύση στο πρόβλημα των οστρακοκαλλιεργητών, ενώ η παρέμβαση βοηθά και στον περιορισμό της μείωσης του βάθους του Θερμαϊκού, που δυσκολεύει την είσοδο των πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στην ευρύτερη περιοχή, παράγονται κάθε χρόνο 10.000 τόνοι μυδιών και οστράκων που ως επί το πλείστον εξάγονται σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίζοντας σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ, αίρει το «απαγορευτικό» των προσχώσεων για τις 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας long line και τα 110 σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς με τον καθαρισμό και την εκβάθυνση των εκβολών του Λουδία απελευθερώνει ουσιαστικά τη νοητή υδάτινη δίοδο προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, το έργο είναι ζωτικής σημασίας για τους παράκτιους αλιείς και ειδικά για τους οστρακοκαλλιεργητές Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες επί σειρά ετών στην καθημερινή τους πρόσβαση προς και από τις μονάδες τους εντός του Θερμαϊκού Κόλπου.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από το 2013, καθώς οι προσχώσεις στις εκβολές του ποταμού καθιστούσαν χρόνο με το χρόνο δυσκολότερη την «έξοδο» των καϊκιών τους από το Αλιευτικό Καταφύγιο των Κυμίνων.

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε βαθμό μάλιστα που οι καρίνες των καϊκιών τους να «κολλούν» στις αβαθείς λόγω των προσχώσεων, εκβολές του ποταμού.

«Δίνουμε λύση σε ένα καίριο πρόβλημα για τους οστρακοκαλλιεργητές που το τελευταίο διάστημα είχαν φτάσει σε απόγνωση. Οι εργασίες που ξεκινούν από σήμερα με ειδικό βυθοκόρο σκάφος, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα. Δίνουμε ‘ανάσα‘ σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την περιβαλλοντική αειφορία», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

«Για εμάς που οι μονάδες μας δεν είναι στην ξηρά, αλλά στο υδάτινο στοιχείο έχει καθοριστική σημασία να μπορούμε να κινούμαστε απρόσκοπτα προς αυτές. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και την ουσιαστική ανταπόκριση στο αίτημά μας», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου «Ποσειδών» Κυμίνων- Μαλγάρων, Κώστας Βερβίτης

 

Πηγή: voria.gr