Μέχρι και 10 χρόνια αναμονή για τα αντιπλημμυρικά έργα του Υπουργείου Υποδομών στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης


Μέχρι και 10 χρόνια αναμονή για τα αντιπλημμυρικά έργα του Υπουργείου Υποδομών στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα μελλοντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την Π.Ε. Θεσσαλονίκης εκτείνονται σε ορίζοντα 5ετίας ή ακόμα και 10ετίας.

Αφορμή για την εν λόγω ενημέρωση αποτέλεσε η πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, αφενός για την προστασία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης από μελλοντικές πλημμύρες, αφετέρου για την αποζημίωση των πληγέντων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών στους Δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, προϋπόθεση για να δοθούν αποζημιώσεις και να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, είναι η έκδοση ΚΥΑ με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των αποζημιώσεων. Προς το παρόν οι σχετικές διαδικασίες έχουν κινηθεί για τους Δήμους Θερμαϊκού και Δέλτα, χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Τα μελλοντικά έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα μελλοντικά έργα που αφορούν την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:

Α) «Έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς – Φάση Β’» προϋπολογισμού 12.100.000€ (εντός της 5ετίας).
Β) «Έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης του Ανθεμούντα και συμβαλλόντων ρεμάτων Θερμαϊκού και Θέρμης» προϋπολογισμού 50.000.000€ (εντός της 5ετίας).
Γ) «Έργο Αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων» προϋπολογισμού 100.000.000€ (μεταξύ 5ετίας και 10ετίας).
Δ) «Έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης του Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων» προϋπολογισμού 120.500.000€ (μεταξύ 5ετίας και 10ετίας).

Καμία αναφορά στα 15.000.000€ που εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης

Στην απάντηση που έστειλε για το θέμα το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών γίνεται αναφορά μόνο σε ένα κονδύλι ύψους 5.500.000€ από το Εθνικό Σκέλος του Π.Δ.Ε. για καταστροφές σε Δήμους όλης της χώρας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των χρημάτων και κατανομή του εν λόγω κονδυλίου ανά δήμο.

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στα 15.000.000€ τα οποία εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης για το Δήμο Θερμαϊκού, στην αντίστοιχη απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης.

Μοναδική ελπίδα για άμεσα νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας η Αυτοδιοίκηση

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων ο κ. Αρβανιτίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Υπουργείου Υποδομών δεν ικανοποιεί κανέναν. Ο προγραμματισμός σε βάθος 5ετίας ή ακόμα και 10ετίας είναι θεμιτός εφόσον συνοδεύεται από άμεσες παρεμβάσεις ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστροφές παρόμοιες με αυτές που έπληξαν πριν από ένα περίπου μήνα την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Μοναδική ελπίδα για άμεσα νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί η Αυτοδιοίκηση και τα συνολικά 43.650.000€ του νέου ΕΣΠΑ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες.

Η έλλειψη αναφοράς στα 15.000.000€ που εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης για το Δήμο Θερμαϊκού με προβληματίζει ιδιαίτερα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου ότι δεν έχει πιστωθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς του Δήμου. Ο καιρός δεν θα περιμένει την γραφειοκρατία να τελειώσει τη δουλειά της. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν χθες».

Εκκρεμεί η καταγραφή των αγροτικών ζημιών σε πάγιο κεφάλαιο – Απουσία χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο

Τέλος, αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Π.Ε. Θεσσαλονίκης το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (π.χ. θερμοκήπια) θα καταγραφούν μαζί με όποιες ζημιές θα υποβληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά τις απαντήσεις τεσσάρων Υπουργείων καθώς και το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Αρβανιτίδη.