Μήνυμα του Δημάρχου Δέλτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Τι αναφέρει ο Γιάννης Ιωαννίδης;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης αποστέλλει το παρακάτω μήνυμα:

8η Μαρτίου ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Από την 8η Μαρτίου 1857, όταν στη Νέα Υόρκη εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στο δρόμο ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,μέχρι σήμερα, ο αγώνας των γυναικών ξετυλίγεται διαρκώς μέσα στην κοινωνία, σε κάθε ιστορική φάση και εποχή σε μια διαρκή διαδικασία αναδημιουργίας.

Η ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που καθόρισαν ή άλλαξαν τη ροή της.

Εν έτη 2020, σε πολλές χώρες του κόσμου, οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η βία σε βάρος των γυναικών παραμένουν ή εντείνονται. Για το λόγο αυτό η Μέρα της Γυναίκας αποκτά κάτι πολύ περισσότερο από συμβολικό χαρακτήρα.

Ο δρόμος μέχρι και η τελευταία γυναίκα να μην πέφτει θύμα βίας, παρενόχλησης και διακρίσεων είναι ακόμα μακρύς.

Είναι θεμελιώδης επιλογή ότι οι αγώνες πρέπει να συνεχίζονται μέχρι τον τερματισμό και την οριστική εξάλειψη όλων αυτών των φαινομένων.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο και να συμβάλλουν στη δημιουργία μια καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας.

Ειδικά η Ελληνίδα γυναίκα βίωσε και άντεξε με πολύ πιο έντονο τρόπο την δεκαετή κρίση.

Την έζησε ως πολίτης, εργαζόμενη ή ακόμα χειρότερα ως άνεργη, ως γυναίκα επιχειρηματίας, ως αγρότισσα, ως επιστήμων, ταυτόχρονα όμως και ως η μάνα του σπιτιού, των παιδιών, ως ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη του νοικοκυριού και κατάφερε να «τα φέρει βόλτα» σε όλα, στη δουλειά, στην κοινωνία, στο σπίτι.

Παρά τις κατακτήσεις, που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι σκληρή και χρειάζεται συνεχής αγώνας για να εξισορροπηθούν ανισότητες και αδικίες δεκαετιών. Κυρίως ανισότητες στις πρακτικές και τις νοοτροπίες. Γιατί η μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται είναι διανοητική και ιδεολογική, διότι αυτές έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν, να διαμορφώνουν και να καθορίζουν νέες αντιλήψεις.

Ο αγώνας των γυναικών για ουσιαστική και καθολική ισότητα είναι διαρκής και αφορά όλους, γιατί οι γυναίκες κρατάνε το κλειδί του μέλλοντος μας. Αυτή κυοφορεί, τίκτει, θηλάζει, ανατρέφει, εργάζεται και μεγαλώνει το κάθε παιδί και συνδιαμορφώνει με τον τρόπο της τη νέα κοινωνία, αυτή που μας γεννά και μας αναγεννά. Η πηγή που αναβλύζει το δώρο της νέας ζωής, το παντοτινό και ελπιδοφόρο αύριο, καθολικής και οικουμενικής διάστασης.

Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες.

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει…» (Οδυσσέας Ελύτης, Εκ του πλησίον)