Μουζάλας: Ανοιχτού τύπου αλλά φρουρούμενα τα στρατόπεδα σε Διαβατά και Σχιστό


Ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων ατόμων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Μουζάλας.

Με τη συνδρομή του στρατού επιταχύνονται εν τω μεταξύ τα hot spot σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, όπως αποφασίστηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής εξήγησε ότι εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα αυτά από 24 – 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι και το Νοέμβριο οι πρόσφυγες ήταν το 75 – 80% των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα μας, αλλά από το Δεκέμβριο το μεταναστευτικό ρεύμα έχει αλλάξει και οι πρόσφυγες αποτελούν το 45-55%.

Είπε μάλιστα ότι από όσους έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο, που αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, στη χώρα μας έχουν παραμείνει περίπου οι 15 χιλιάδες.

«Μόνο αν τα κέντρα που θα δημιουργηθούν είναι κλειστού τύπου θα ανακόψουν την εισροή των παράνομων μεταναστών», είπε στο ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι για την αυξημένη ροή φταίνε οι δηλώσεις τόσο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για τους πρόσφυγες που λιάζονται, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ που είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα υποδεχτεί τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, η κα Μέρκελ το κατάλαβε και άλλαξε στάση για αυτό είπε προ ημερών ότι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία οι πρόσφυγες θα πρέπει αν επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Πηγή: skai.gr