Ομιλία του Γιώργου Λαζαρίδη στην Βουλή για την Γενοκτονία


Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης. Με έναν πλήρως τεκμηριωμένο αλλά ταυτόχρονα και φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, απέδωσε όλο το συμβολισμό της ημέρας και τόνισε τη σημασία που έχει τόσο για τους μεγαλύτερους όσο και για τις γενιές που ακολουθούν.

Στην εισαγωγή του έδωσε τον ορισμό του όρου «Γενοκτονία» και στηλίτευσε τους αρνητές του, ως επικίνδυνους για τη σύγχυση που δημιουργούν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της Γενοκτονίας χρονολογικά και τις θηριωδίες που υπέστησαν οι Έλληνες από τους Νεότουρκους με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σημείωσε ιστορικά γεγονότα αλλά και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα από τους τότε πνευματικούς ταγούς του ελληνικού έθνους.

Παρέθεσε τις θηριωδίες των Νεότουρκων στα Μοναστήρια και τις εκκλησίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι μονές που ανέκαθεν υπήρξαν άσυλο των καταδιωγμένων χριστιανών υπέστησαν απερίγραπτες επιθέσεις εκ μέρους των Τούρκων τσετέδων, οι οποίοι όχι μόνο τις λεηλάτησαν και τις κατέστρεψαν, αλλά προέβησαν, μέσα στους ιερούς χώρους σε κτηνωδίες και απάνθρωπες βιαιοπραγίες.

Τέλος, επισήμανε την ακμή του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και κυρίως στα σχολεία. Ακολουθεί η ομιλία.