Πάνω από 23.000 βλήματα εξουδετερώθηκαν στα Διαβατά


Πάνω από 23.000 βλήματα εξουδετερώθηκαν στα Διαβατά

Περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, εξουδετέρωσαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (TAP).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρώντας σε έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ (Remote operating vehicle), καθώς και εκπαιδευμένων σκύλων, οι στρατιωτικοί «καθαρίζουν» εδώ και περίπου ένα χρόνο την περιοχή, όπου υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρόμοια επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας, στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας εργασίας του Τάγματος, είναι ότι στα 30 χρόνια επιχειρήσεών του, έχουν χάσει τη ζωή τους 21 στρατιωτικοί και έχουν τραυματισθεί σοβαρά άλλοι 17. Πολύτιμο έργο ωστόσο, προσφέρουν και τα 10 εκπαιδευμένα σκυλιά που χρησιμοποιούνται σε προληπτικές έρευνες, σε κτήρια και αυτοκίνητα, κατά την έλευση ξένων αντιπροσωπειών και διάφορων πολιτικών επισκέψεων.

Το ρομπότ, αλλά και ένας από τους σκύλους – «στρατιώτες» με το όνομα «Λέβο», θα βρίσκονται στη φετινή ΔΕΘ, στο πλαίσιο της «παρθενικής» παρουσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην εκθεσιακή διοργάνωση.