Σωκράτης Φάμελλος: "Κανένα παραθυράκι παραγραφής – Να απαντήσει θεσμικά η δικαιοσύνη"


Σωκράτης Φάμελλος: “Κανένα παραθυράκι παραγραφής στο σκάνδαλο της Siemens – Να απαντήσει θεσμικά η δικαιοσύνη”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα Στο Κόκκινο 105,5 FM δήλωσε πως από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά “δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο παραγραφής ή καθυστέρησης του ελέγχου και της απόδοσης δικαιοσύνης στην υπόθεση Siemens. Αντιθέτως, έχουμε συμβάλλει ως ΣΥΡΙΖΑ τα μέγιστα στο να επανέλθει το συγκεκριμένο θέμα, σε όλα τα επίπεδα ελέγχου”.

Και συμπλήρωσε: “Ο δικομματισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε προσπαθήσει να κουκουλώσει το σκάνδαλο της Siemens, και στο επίπεδο της Βουλής. Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα παραθυράκι παραγραφής στο μεγάλο αυτό πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, που βασανίζει τη χώρα για μια δεκαετία”.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε δε ότι “η ίδια η Δικαιοσύνη, αυτόνομα και με σεβασμό στο ρόλο της, θα πρέπει να απαντήσει, να διαλευκάνει και να επιλύσει αυτό το θέμα. Τι έγινε με την μετάφραση της δικογραφίας; Διότι, πρέπει να αποκατασταθεί στην κοινωνία η αίσθηση του δικαίου, κάτι που αφορά όλους μας, πολιτικούς, δικαστικούς λειτουργούς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”. Γιατί, είναι “εν γνώσει μας η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναφέρει ότι ήδη από τον Μάιο είχε ολοκληρώσει την κατάθεση των μεταφρασμένων κειμένων στις δικαστικές αρχές”.

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων ανέφερε πως η εν λόγω Επιτροπή “έχει ευθύνη να ενημερώσει σωστά την κοινωνία, να μάθουν όλοι τι ακριβώς έχει συμβεί με τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, ποιο είναι το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων και εάν έχουν υπάρξει παρατυπίες”.

Ως προς το ύψος της δανειοδότησης των ΜΜΕ “οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν 800 εκατομμύρια ευρώ, τώρα αποδεικνύεται από τις καταθέσεις ότι ανέρχεται στα 1,3 δις ευρώ”. Μέσα στο χρονοδιάγραμμα που διαθέτει η Εξεταστική Επιτροπή “θα εξετάσει και θα διασταυρώσει τα πραγματικά στοιχεία, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων και των παραβιάσεων των κανόνων ισοτιμίας και τραπεζικής πίστης”. Στη συνέχεια, “η Ολομέλεια της Βουλής, βάσει των προτάσεων της Επιτροπής, θα κρίνει και την παραπομπή της υπόθεσης”.

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την δανειοδότηση της εφημερίδας “Κήρυξ Χανίων”, ο Σωκράτης Φάμελλος επιβεβαίωσε : “Πράγματι μέσα από την εξέταση των φακέλων της Τράπεζας Πειραιώς, προέκυψε δάνειο αρχικού ύψους 300.000 ευρώ το 2005, το οποίο όταν πλέον τέθηκε σε καθυστέρηση το 2015, είχε ανέλθει στο ποσό των 691.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς στην Εξεταστική Επιτροπή. Πρόκειται για δάνειο που τέθηκε σε καθυστέρηση, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν είχε πληρωθεί καμία δόση. Ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εφημερίδας είναι η οικογένεια Μητσοτάκη, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ από δημοσιεύσεις του πόθεν έσχες προκύπτει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και του αρχηγού της Ν.Δ., κ. Κυριάκου Μητσοτάκη”.

“Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του Δικαίου και στη λειτουργία των Τραπεζών και στα τραπεζικά δάνεια”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Οι τραπεζικές και ανακριτικές αρχές θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα. Διεκδικούμε τη διαφάνεια, την ισονομία και την ασφάλεια της τραπεζικής λειτουργίας. Εμείς, σε αυτό θέλουμε να συμβάλλουμε, και στο να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά, τέτοιου είδους υπερβάσεις, οι οποίες παραβιάζουν την ισότητα και την ισονομία των πολιτών και των επιχειρηματιών απέναντι στις τράπεζες”.