Παρουσίαση της έκδοσης «Δήμος Δέλτα | ιστορία – λαϊκή παράδοση – βιομηχανία – αγροτική παραγωγή – φυσική ομορφιά»


Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί;

Η έκδοση «Δήμος Δέλτα | ιστορία – λαϊκή παράδοση – βιομηχανία – αγροτική παραγωγή – φυσική ομορφιά» θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, στις 8.30 μ.μ., στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χαλάστρας «Δημήτριος Κυρ. Χαντές».

Για την πρωτοβουλία της έκδοσης θα μιλήσει ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος. Το έργο θα παρουσιάσει η  καθηγήτρια Θωμαή Ζήση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, και ο Συνταγματάρχης ε.α. – Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Βασίλειος Νικόλτσιος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος.

Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο ιστορικός Λάζαρος Βασιλειάδης.

Στόχος της έκδοσης είναι αφενός η θετική προβολή του Δήμου Δέλτα και αφετέρου η συμβολή στη γνώση της τοπικής ιστορίας –πολιτικής, στρατιωτικής, παραγωγικής, αυτοδιοικητικής.

«Είναι το αποτέλεσμα της μακράς προσπάθειας της Διοίκησης του Δήμου Δέλτα για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας και των προτερημάτων του τόπου μας. Ενός τόπου που διαθέτει το προνόμιο να έχει βιώσει όλες τις φάσεις της περιπέτειας του ελληνισμού: αρχαιότητα, βυζάντιο, οθωμανοκρατία, απελευθέρωση, ναζιστική κατοχή, σύγχρονη Ελλάδα. Ενός τόπου ευλογημένου, όπου ο εύφορος κάμπος συνυπάρχει με το βιομηχανικό αναπτυξιακό όραμα της νέας Ελλάδας και η λαϊκή παράδοση συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη δημιουργικότητα» σημειώνει προλογικά ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.

Στις σελίδες του περιλαμβάνεται η εξέλιξη των σημερινών Κοινοτήτων αλλά και ιστορίες των ανθρώπων από την αρχαιότητα ως την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, από τον Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση ως το Μεσοπόλεμο, από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την εθνική αντίσταση ως τα μεταπολεμικά χρόνια. Περιλαμβάνεται, επίσης, η εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής κατά τη μεταπολίτευση, μέσα από τους μεταρρυθμιστικούς της αυτοδιοίκησης νόμους του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».