Πότε θα πραγματοποιηθεί;
ο βιβλίο «Χαλάστρα και η ευρύτερη περιοχή – Ιστορικό, Πολιτιστικό και Οικιστικό Απόθεμα» που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσιάζει ο Δήμος Δέλτα την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας «Δημήτριος Κυριάκου Χαντές».
Το βιβλίο, το οποίο επιμελείται η Ελένη Γ. Γαβρά Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από μια σειρά επιστημόνων και ερευνητών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 από ομάδα δέκα πανεπιστημιακών καθηγητών. Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναδεικνύονται και προβάλλονται ιστορικά, πολιτιστικά και οικιστικά στοιχεία της περιοχής με ταυτόχρονο φωτογραφικό υλικό.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η επιμελήτρια Ελένη Γαβρά
η Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών) και
ο Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας)
«Η γνώση της τοπικής ιστορίας μας βοηθά να κατανοούμε καλύτερα τον τόπο μας, να τον εκτιμούμε και να τον αγαπούμε. Πολύ περισσότερο το δικό μας τόπο που είναι στενά συνδεδεμένος με την Ιστορία αλλά και με τη λαϊκή παράδοση, από την αρχαιότητα και την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, με το Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας το 1912, με την αγροτική ζωή της ελληνικής υπαίθρου. Εμείς, ως Διοίκηση του Δήμου Δέλτα, τα τελευταία χρόνια κάνουμε μεθοδικές ενέργειες για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και αυτό το βιβλίο έρχεται να ενδυναμώσει αυτή την προσπάθειά μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, προσκαλώντας παράλληλα τους δημότες να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Στο βιβλίο αποτυπώνεται η σύγχρονη όσο και ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του ευρύτερου Δήμου Δέλτα. Η παρουσία της περιοχής στην αρχαιότητα, στη νεότερη και σύγχρονη εποχή, στο Μακεδονικό Αγώνα, ο τόπος και η κοινωνία στην «Κουλακιά» αλλά και η καλλιτεχνική ταυτότητα των Κολακιωτών αγιογράφων με αφορμή τη δράση στη γενέτειρα τους καταγράφονται στις έξι θεματικές ενότητες – κεφάλαια του βιβλίου.