Περισσότερα είδη πουλιών φιλοξενήθηκαν στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα


Τι έδειξαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Κατάμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών;

Με τη συμμετοχή τριών ομάδων εθελοντών και εργαζομένων στο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), δίνοντας ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στους καταγραφείς.

Αν και ο συνολικός αριθμός των πουλιών που καταγράφηκαν στο υγροτοπικό σύμπλεγμα Δέλτα Αξιού – Λουδία- Αλιάκμονα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία 50 γερανών στο Δέλτα του Αλιάκμονα, καθώς και 30 νανόκυκνων στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης. Πρόκειται για είδη που τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονταν πολύ σπάνια στην περιοχή, και σε μικρούς αριθμούς. Την έκπληξη των παρατηρητών προκάλεσε επίσης ένα κοπαδάκι από έξι αγκαθοκαλημάνες στις εκβολές του Δενδροποτάμου, που κανονικά έρχονται από την Αφρική για να φωλιάσουν το Μάρτιο- Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε μέτριος αριθμός παπιών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη. Οι στικταετοί που κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα, προερχόμενοι από χώρες όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, φέτος ήταν μόνο 3-4 άτομα, από 29 πέρσι.

Οι αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά των μεταναστευτικών πουλιών προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων ορνιθολόγων για πιθανή σχέση τους με την κλιματική αλλαγή.

Εκτός από τους γερανούς και τους νανόκυκνους, παρατηρήθηκε επίσης στις εκβολές του Αξιού μία ομάδα από δέκα λαμπροβούτια, σπάνιοι χειμερινοί επισκέπτες, ένας περαστικός ψαραετός, χιλιάδες παπιά (κυρίως κιρκίρια και πρασινοκέφαλες), και περίπου 2.000 φλαμίνγκο, κυρίως στην περιοχή του Καλοχωρίου).

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς, αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.

 

Πηγή: Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου