Εφυγε σημερα στις 8 το πρωι ο πρώην Δήμαρχος Σίνδου, γιατρός καρδιολόγος Κωνσταντίνος Θεοφάνης.
Με λύπη άκουσαν τα νέα του θανάτου συγγενείς και φίλοι του ιδιαίτερα αγαπητού στην Σίνδο, και όχι μόνο, καρδιολόγου και πρώην Δημάρχου Κώνσταντίνου Θεοφάνη.
Ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης πέθανε σήμερα στις 8 το πρωί, σε ηλικία 73 χρονων. Τον τελευταίο καιρό είχε προβλήματα υγείας αλλά συνέχιζε να επισκέπτεται το ιατρείο του και τους ασθενείς του καθημερινά. Την Παρασκευή 24/6 έπαθε εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ αλλά δυστυχώς η περίπτωση του ήταν δύσκολη. Απεβίωσε στο νοσοκομείο, από όπου και μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην Σίνδο. Η κηδεία θα γίνει αυριο στις 11, στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Σίνδο, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στο πνευματικό Κέντρο.
Η καταγωγή του Κωνσταντίνου Θεοφάνη ήταν από την Λαμία. Διετέλεσε Δήμαρχος Σίνδου την περίοδο 1990-1994 και ήταν ιατρός καρδιολόγος. Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας είχε βοηθήσει πλήθος κόσμου, εξυπηρετώντας συχνά αφιλοκερδώς ασθενείς του ιατρείου του, το οποίο βρισκόταν στην Σίνδο, επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου.
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1943 στο Νέο Κρίκελο Φθιώτιδας. Ήταν μόλις τριών ετών όταν η γιαγιά του Χαρίκλεια πληροφορήθηκε πως ο αδερφός της, Πολύκαρπος Ρίζος, που θεωρούνταν αγνοούμενος από το μικρασιατικό πόλεμο, ζει στη Θεσσαλονίκη. Με τη συνοδεία λοιπόν του μικρού Κωνσταντίνου, μετέβει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και εγκαταστάθηκε στην Άνω Τούμπα. Παρέμεινε εκεί έως το 1949 διότι, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, δεν τους παραχωρήθηκε η άδεια να επιστρέφουν στη Λαμία. Με την αποκατάσταση της ειρήνης, γιαγιά και εγγονός επανήλθαν στον τόπο τους και ο Κωνσταντίνος γράφτηκε στο δημοτικό σχολείο.
Το 1951 έγινε ιδιαίτερη πρόσκληση στον πατέρα του να μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Ένα κρύο πρωινό του Νοέμβρη η οικογένεια εγκαθίσταται στη Σίνδο. Στις 30 Νοεμβρίου ο πατέρας Χρήστος λειτουργεί για πρώτη φορά στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Κωνσταντίνος αρχίζει τα μαθήματα του στο δημοτικό σχολείο. Οι πρώτες του γνωριμίες θέτουν τα θεμέλια για κατοπινές φιλίες.
Αποφοιτώντας από το δημοτικό σχολείο, εξακολουθεί τις σπουδές του σε ιδιωτικό γυμνάσιο με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Παράλληλα, η έμφυτη αγάπη του για το θέατρο και ότι έχει σχέση με τον κινηματογράφο, ήταν έκδηλη. Φοιτούσε στην τετάρτη γυμνασίου όταν, παρά τις αντιρρήσεις του ιερέα πατέρα του, άρχισε να εργάζεται ως χειριστής κινηματογράφου. Από τα έσοδα της εργασίας του πλήρωνε τα δίδακτρα του σχολείου.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο γυμνάσιο, ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης εξετάζεται με επιτυχία για την εισαγωγή του στην Ιατρική, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική σχολή. Επιλέγει την Ιατρική Θεσσαλονίκης, στην οποία φοιτεί από το 1962. Στο διάστημά αυτό ο πατέρας του αρρωσταίνει και το 1964 πεθαίνει. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες για τον Κωνσταντίνο και ο αγώνας επιβίωσης. Οι γνώσεις γύρω από τον κινηματογράφο χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επωφελείς. Εργάζεται επαγγελματικά ως χειριστής κινηματογράφου και παράλληλα σπουδάζει. Στις 11 Μαρτίου 1972 λαμβάνει το πτυχίο της Ιατρικής και σ’ έναν μήνα (28 Απριλίου 1972) κατατάσσεται στον στρατό. Υπηρετεί στην Τρίπολη, Χίο και Σάμο ως οπλίτης-ιατρός και στις 23 Απριλίου 1973 απολύεται.
Επιστρέφει στη Σίνδο και υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκπλήρωση της αγροτικής του υποχρέωσης.
Η κληρωτίδα ορίζει τη Δροσοπηγή, στην οποία παραμένει δυόμισι χρόνια. Το 1976 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και ξεκινά την ειδίκευσή του στην Παθολογική κλινική του Αγίου Δημητρίου για χρονικό διάστημα τριών χρόνων, και κατόπιν στην Καρδιολογική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Λαμβάνοντας τον τίτλο της ειδικότητας, επιστρέφει στη Σίνδο και ασκεί το λειτούργημα του ιατρού.
Παντρεύτηκε το Δεκέμβρη του 1973 τη Μαρία Σκαρλάτου του Αθανασίου και της Ελένης. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: η Μαντώ γεννήθηκε το 1974, η Ελένη το 1975 και ο Χρήστος το 1978.
Ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης δεν αρκέστηκε στις υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο του ως ιατρός. Από μικρός ασχολήθηκε με τις κοινές υποθέσεις μέσα από το κατηχητικό, τον προσκοπισμό και διατελώντας πρόεδρος των αποφοίτων του γυμνασίου Σίνδου. Το 1986 εκλέχτηκε πρώτος κοινοτικός σύμβουλος. Ήρθε σε άμεση επαφή με τα προβλήματα του τόπου και, κυρίως, τη βιομηχανική ρύπανση της περιοχής.
Το καλοκαίρι του 1989 η Σίνδος αναβαθμίζεται σε δήμο. Κάτω από την πίεση των προβλημάτων, ο Θεοφάνης Κωνσταντίνος κρίνει πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου. Αναδεικνύεται, λοιπόν, δήμαρχος στην εκλογική αναμέτρηση και με τη δράση του θέτει το δικό του πετραδάκι στο ιστορικό γίγνεσθαι της Σίνδου.
Η φωτογραφία από την παρέλαση είναι του Χρήστου Τσομπάνη
Το βιογραφικό είναι από την ιστοσελίδα ellinismos.gr