Κινητικότητα στο θέμα της μεταφορά της ΔΕΘ στην Δυτική Θεσσαλονίκη


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Καστανίδης στην Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία υποστηρίζουν την πρόταση της Κίνησης Πολιτών: Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη.


Συνεχίζουμε, ενισχυμένοι από την ουσιαστική υποστήριξη της προσπάθειας που ξεκινήσαμε, για την αξιοπρέπεια της Πόλης μας και των ανθρώπων της.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσαν οι βουλευτές B’ και A’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης, διαβιβάζοντάς τους μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κείμενο υπογεγραμμένο από πολίτες της Θεσσαλονίκης, σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, όπου είναι εγκατεστημένη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο κείμενο αυτό, παρουσιάζονται με επιστημονικά τεκμηριωμένο και οικονομικοκοινωνικά εύστοχο τρόπο οι αρνητικές επιπτώσεις για την πόλη από την «ανάπλαση» που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΘ, σε αντίθεση με τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν, εάν υλοποιηθούν οι επί σειρά ετών μελέτες που προτείνουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου.

Ο συνεχώς διευρυνόμενος αριθμός πολιτών της Θεσσαλονίκης, που συνυπογράφουν το εν λόγω κείμενο, αντιτίθεται στο ψευδεπίγραφο σχέδιο «ανάπλασης» της ΔΕΘ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, επικεντρώνοντας με ισχυρά επιχειρήματα την κριτική τους στα εξής σημεία:

1. Με τη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του χώρου της ΔΕΘ δεν δημιουργείται αλλά ακυρώνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο.
2. Η εξαγγελία της «ανάπλασης της ΔΕΘ» μέσω ΣΔΙΤ είναι οικονομικό και πολιτικό ατόπημα.
3. Η προσχηματική «Ανάπλαση» είναι καταστροφική για το αστικό περιβάλλον.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουν επέλθει τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και της αλλαγής της φύσης των εκθέσεων, αλλά και την θετική συγκυρία ύπαρξης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κίνηση αυτή των Ενεργών Πολιτών της Θεσσαλονίκης καταθέτει τις προτάσεις της για:

1. Την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης του Εκθεσιακού Φορέα καθώς και
2. Μια Νέα ΔΕΘ με συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο των Θεσσαλονικέων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα μιας Νέας ΔΕΘ είναι εφικτό. Παρουσιάζουν μάλιστα μια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση, την οποία πρέπει η Πολιτεία να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της.

Η πρόταση αυτή περιγράφει λεπτομερώς και στοιχειοθετημένα, ουσιαστικά μια αλλαγή πλάνου για την ΔΕΘ, με την ανάπτυξη μιας σύγχρονης βιοκλιματικής και ψηφιακής ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η αλλαγή πλάνου για την ΔΕΘ και μια ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξη για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και την περιφέρειά της είναι εφικτή! Με πολλαπλά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Με την πρόταση αυτή θα προκύψουν οφέλη.

Για το κέντρο της Θεσσαλονίκης:
• Με την ενίσχυση του πρασίνου σε μια πόλη που το στερείται.
• Με την ενοποίηση και την επίτευξη μιας συνέχειας του παραλιακού μετώπου με το δάσος του Σέιχ Σου.
• Με τη φιλοξενία ήπιων ψυχαγωγικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και την δημιουργία χώρων διεξόδου για την πανεπιστημιούπολη.
• Με την αντιπλημμυρική ενίσχυση και τη διάθεση ανοιχτού χώρου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
• Με την αποσυμφόρηση στο κυκλοφοριακό.

Για τη δυτική πλευρά της πόλης:
• Με την οικονομική ενίσχυση των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης.
• Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Με την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση περιοχών επιβαρυμένων από τη μόλυνση.
• Με την επέκταση του μετρό.
• Με την ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένης της παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ως βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, που έχει πρωταγωνιστήσει στην προώθηση μιας ισορροπημένης βιώσιμης ανάπτυξης και έχοντας συμβάλλει με τον τρόπο μας, στη διαμόρφωση μιας «άλλης ΔΕΘ» που είναι εφικτή, ενστερνιζόμαστε το όραμα που καταθέτουν στο συνεκτικό κείμενό τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και υιοθετούμε την εμβληματική πρότασή τους. Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για έναν πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ΔΕΘ. Δεν πρέπει να χαθεί ή να περιοριστεί σε ένα καταστροφικό Real Estate Project. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευκαιρία. Μπροστά στο δίλημμα μιας Ισορροπημένης Έξυπνης Βιώσιμης Ανάπτυξης κέντρου/περιφέρειας και ενός Μονοδιάστατου Ανισοβαρούς και Παλαιού Τύπου Real Estate για λίγους και όχι για τους πολλούς, εμείς επιλέγουμε το πρώτο.

Γιώργος Αρβανιτίδης,

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Χάρης Καστανίδης,
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης