Σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Δήμο Δέλτα


Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία;

Αυξητική είναι η πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους 14 δήμους του νομού.

Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που εμφανίζουν σταθερότητα στα επιδημιολογικά δεδομένα τους σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου) και μόνον ένας, ο δήμος Θέρμης, εμφανίζει μείωση των κρουσμάτων (αλλά αύξηση των νοσηλευομένων), παρά το γεγονός ότι και εκεί τα κρούσματα είναι ακόμη σε υψηλά νούμερα.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι και κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη επισήμαναν ότι τα κρούσματα και κυρίως οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν ανησυχητικά, ενώ αυτός που «βράζει» είναι ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, που παρότι δεν εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, εντούτοις είναι σε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πλησιάζοντας σταδιακά τα 2.000. Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι στον κεντρικό δήμο οι νοσηλευόμενοι έχουν μικρότερη ποσοστιαία αύξηση από την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, κάτι που ερμηνεύεται από το γεγονός ότι πλέον ασθενούν νεότεροι συνάνθρωποί μας.

Τη θεαματική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της προηγούμενης εβδομάδας στο δήμο Θερμαϊκού ακολούθησε η θεαματική αύξησή τους αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στον δήμο από τη νέα επιδείνωση.

Σε δυο δήμους (Κορδελιού – Ευόσμου και Λαγκαδά) είναι είτε σε καραντίνα, είτε σε νοσηλεία στελέχη και εργαζόμενοί τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία.

Σημαντικά αυξημένα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στον δήμο Δέλτα.

Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν πλέον στα 162, ενώ νοσηλεύονται 43 πολίτες και 119 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η εικόνα στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, και όπως την περιέγραψαν οι δήμαρχοι είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι αυξάνονται ανησυχητικά οι δείκτες σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Στον δήμο η αύξηση είναι μικρή και σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα ενεργά κρούσματα είναι 33 εκ των οποίων πέντε είναι σε νοσηλεία και τα 28 σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δήμος Βόλβης

Αυξημένα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στον δήμο Βόλβης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διαμαντή Λιάμα, σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι 22 και οι πολίτες που νοσηλεύονται είναι επτά, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί. Τα κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 16.

Δήμος Θερμαϊκού

Πολύ ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας στον δήμο Θερμαϊκού. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναθάρρησαν από τη θεαματική μείωση των κρουσμάτων κατά 100%, η χτεσινή ενημέρωση έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή, αυξήθηκαν κατά 100% σε μια εβδομάδα τα κρούσματα. Δυο εβδομάδες πριν ο δήμος κατέγραφε 140 κρούσματα, την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραφε μόλις 69 και χτες έφτασε στα 126. Από αυτά οι 32 πολίτες είναι σε νοσοκομείο και οι 94 σε καραντίνα. Ο δήμος ετοιμάζει νέα ενημερωτική καμπάνια για να τηρήσουν οι πολίτες τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ.).

Δήμος Θέρμης

Μειωμένα κατά 13 είναι τα κρούσματα στον δήμο Θέρμης σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αν και οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά δύο. Τα ενεργά κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας από τον ΕΟΔΥ είναι 82 και οι 20 νοσηλεύονται. Στην ενημέρωση της Δευτέρας 22 Μαρτίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 95, εκ των οποίων 18 σε νοσηλεία. Μπορεί να υπάρχει βελτίωση, όμως, όπως τονίζουν στον δήμο, οι αριθμοί της 22ας Μαρτίου ήταν το χειρότερο ρεκόρ που καταγράφηκε στο δήμο και συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά, παρά τη μικρή μείωση των κρουσμάτων.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Αύξηση σε ποσοστό περίπου 25% καταγράφεται στα ενεργά κρούσματα του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, όμως ευτυχώς δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των νοσηλειών. Οι νοσηλείες παρουσιάζουν αύξηση αυτή την εβδομάδα σε ποσοστό 10%, σημαντικά μικρότερο από την αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο έφτασαν τα 1.892 από 1.467 την προηγούμενη εβδομάδα και οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 444 από 406.

Δήμος Καλαμαριάς

Πήρε μια ανάσα την προηγούμενη εβδομάδα η Καλαμαριά, όμως και πάλι η κατάσταση επιδεινώθηκε. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τα ενεργά κρούσματα έφτασαν και πάλι στα 95, αυξημένα κατά 20 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε νοσηλεία είναι 25 πολίτες.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Τέσσερα άτομα στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου είναι σε καραντίνα, καθώς βρέθηκαν θετικοί, μεταξύ των οποίων και αντιδήμαρχοι. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά νούμερα, όπως και οι νοσηλείες και δυστυχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 101 από τα οποία 34 είναι σε νοσηλεία.

Δήμος Λαγκαδά

Αυξητική τάση εμφανίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο δήμο Λαγκαδά, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Ταχματζίδης. Ο δήμος αριθμεί 80 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 18 νοσηλεύονται. Δύο υπάλληλοι του δήμου είναι σε νοσηλεία.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Μικρή άνοδος στους δείκτες καταγράφει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα όπως ενημερώνει τον δήμο ο ΕΟΔΥ είναι 64 και οι νοσηλευόμενοι έφτασαν στους 15.

Δήμος Παύλου Μελά

Αυξητική τάση εμφανίζουν τα κρούσματα και στο δήμο Παύλου Μελά. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τα ενεργά κρούσματα είναι 87 κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 20. Πριν από δυο εβδομάδες τα κρούσματα ήταν 75 και την προηγούμενη εβδομάδα 77. Σήμερα γίνονται προληπτικά τεστ στην Πολίχνη, στο Τρίγωνο.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Σταθερή είναι η πορεία της πανδημίας στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επισήμανε ότι εδώ και καιρό πλέον στο δήμο καταγράφονται 50 ενεργά κρούσματα και λιγότερες από δέκα παραμένουν οι νοσηλείες.

Δήμος Χαλκηδόνος

Σταθερή πορεία της πανδημίας για διάστημα μάλιστα ενάμιση μηνός καταγράφει ο δήμος Χαλκηδόνος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σταύρο Αναγνωστόπουλο. «Είμαστε στα 20 ενεργά κρούσματα και στις δέκα νοσηλείες σήμερα», τόνισε ο δήμαρχος, «ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 18 κρούσματα και εννέα νοσηλείες. Επί ενάμιση μήνα έχουμε σταθερή πορεία. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 180 rapid test και τα θετικά ήταν μόνο δύο σε Κουφάλια και Μεσήμβρια».

Δήμος Ωραιοκάστρου

Σταθερή εικόνα για το δήμο Ωραιοκάστρου, δίνει και ο δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης, με τα ενεργά κρούσματα να είναι 61 και οι νοσηλευόμενοι 14.

 

*Φωτογραφία Αρχείου

Με πληροφορίες από: voria.gr