Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Φανουρίου στο Ανατολικό από 25-28/8


Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Φανουρίου στο Ανατολικό από 25-28/8

Η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα» και τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα, διοργανώνει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Φανουρίου στο Ανατολικό. Ο εορτασμός του Αγίου Φανουρίου στην Δ.Κ. Ανατολικού για την φετινή διοργάνωση ξεκινάει την Πέμπτη 25/8 και καταλήγει την Κυριακή 28/8.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 25/8
21.00 Παιδική Βραδιά με κουκλοθέατρο, θεατρικό και μοντέρνο χορό

Παρασκευή 26/8
19.00 Περιφορά εικόνας Αγίου Φανουρίου
21.00 Παραδοσιακοί χοροί από τμήματα φιλοξενούμενων Πολιτιστικών Συλλόγων.

Σάββατο 27/8
21.00 Συναυλία από την Φιλαρμονική Χαλάστρας – Ανατολικού του Κ.Π.Ο.Δ.Δ.
21.30 Συναυλία από την Φιλαρμονική Λαμίας
22.00 Λαϊκή Βραδιά

Κυριακή 28/8
21.00 Παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού «Η Βαλμάδα».

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ανατολικού ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας ο σύλλογος αλλάζει μορφή και καταστατικό και μετονομάζεται σε Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα».

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των θεμελιωδών ηθών και εθίμων του τόπου μας, που διατηρούνται ζωντανά μέχρι και σήμερα, μέσα από τις πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις, γιορτές, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού αποτελείται από έξι χορευτικά τμήματα και συνολικά αριθμεί περί τους 150 χορευτές και μέλη που συνεχώς αυξάνονται.

Αρχικά στο σύλλογο υπήρχαν μόνο χορευτικά τμήματα, αργότερα όμως χάρη στην επιμονή και το μεράκι των μελών του δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα όπως: ζωγραφικής, ταε-κβο-ντο, θεάτρου, γυμναστικής, παραδοσιακής καθώς και φιλαρμονικής ορχήστρας.

Η πλούσια ιματιοθήκη του Συλλόγου περιλαμβάνει αυθεντικές φορεσιές από τις περιοχές του Ανατολικού, παιδικές και ενηλίκων, της Επισκοπής Ημαθίας, του Ανταρτικού και Αλώνων Φλώρινας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, την γυναικεία Μαρέικη φορεσιά της Δυτικής Θράκης, την ανδρική Μεταξάδων, την γυναικεία φορεσιά Διδυμοτείχου (βυζάχτρα) και την ανδρική (γαλαζοβράκηδες), την Ηπειρώτικη ανδρική και γυναικεία και γυναικείες φορεσιές από την περιοχή του Ρουμλουκιού.

Φανούρεια: Το πανηγύρι του Ανατολικού γινόταν ως την δεκαετία του ’60 στην περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για χάρη της εορτής του. Για λόγους οικονομικούς οι εκδηλώσεις του πανηγυριού μεταφέρθηκαν την περίοδο που εορτάζεται τώρα προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Οι εκδηλώσεις στην αρχή περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς και λαϊκά γλέντια ως το πρωί, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούνται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση χορευτικών και φιλαρμονικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και διάφορα άλλα δρώμενα.

Σύμφωνα με το έθιμο, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στην γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να φανερωθεί αυτό που επιθυμούμε ή αυτό που χάσαμε. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.