Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών: Διοργάνωση επιστημονικής εβδομάδας Erasmus +


Ως θεματικό αντικείμενο είχε την Εκπαιδευτική Ρομποτική.

Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών Θεσσαλονίκης ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Teaching Science, Technology, Engineering, Math by ART  – STEMart», διοργάνωσε επιστημονική εβδομάδα κινητικότητας (22 – 28 Απριλίου 2018), η οποία είχε ως θεματικό αντικείμενο την Εκπαιδευτική Ρομποτική, με σκοπό την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών σε μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές, εκπαιδευτικές πολιτικές που είναι η υιοθέτηση της εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Οι επιστημονικές εβδομάδες κινητικότητας, συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και λήγει τον προσεχή Αύγουστο. Συμμετέχουσες χώρες είναι η Τσεχία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η χώρα μας και αφορά κυρίως σε μαθητές ηλικίας 10 – 14 ετών.

Για το σκοπό αυτό φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία τριών εταίρων του παραπάνω προγράμματος και μάλιστα η εβδομάδα αυτή ήταν και η τελευταία στη σειρά των επτά επιστημονικών εβδομάδων συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί τόσο από το σχολείο μας, όσο και από τα εξής σχολεία:

  • Základní škola, Lupáčova, Πράγα, Τσεχία
  • Fedac, Μανρέσα, Ισπανία
  • Topalli Ortaokulu, Αττάλεια, Τουρκία

Βασικοί στόχοι των επιμέρους συνεδρίων του προγράμματος, εκτός από τη δημιουργία κινήτρου για ενασχόληση των μαθητών στα πεδία του STEM, μέσα από τις βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες, αποτελούν τόσο η χρήση της Αγγλικής γλώσσας σε πραγματικό περιβάλλον και η δημιουργία νέων φίλων, πέρα από τα όρια του σχολείου και της χώρας, όσο και η αναγνώριση και αποδοχή της πολιτιστικής και ιστορικής κουλτούρας κάθε συμμετέχουσας χώρας και η κατανόηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Η ουσιαστική δε, ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών και η επαφή με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα συντελούν στη διεύρυνση της επιστημονικότητας των εκπαιδευτικών, στην εμπειρία συμμετοχής των μαθητών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και στην αλλαγή του τρόπου προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε πολλαπλά επίπεδα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο περιείχε τόσο εκπαιδευτικές, όσο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με σκοπό να αφήσει αξέχαστες αναμνήσεις στους φιλοξενούμενους. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego και Arduino σε συνεργασία με:

 

  • την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον καθηγητή κ. Νίκο Φαχαντίδη,
  • το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Κατσαρό και τον Δρ. Φώτη Γκιουλέκα,
  • τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής eduACT και τη Χ.Α.Ν.Θ.

 

Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – Νόησις και συγκεκριμένα με τον Γενικό Διευθυντή του κ. Αθανάσιο Κοντονικολάου, διοργανώθηκε το κυρίως συνέδριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών τόσο των σχολείων που παρευρίσκονταν εδώ, όσο και των σχολείων που δεν ταξίδεψαν στη χώρα μας, με χρήση εξ αποστάσεως επικοινωνίας. Το συνέδριο αυτό τίμησαν με την παρουσία τους:

 

  • ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος,
  • ο Σχολικός Σύμβουλος της Δ/νσης Π.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Βαγενάς,
  • ο Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης και Ειδικός σε Καινοτόμες Πρακτικές στην Ψηφιακή Εκπαίδευση, κ. Κώστας Βασιλείου,
  • η Εκπρόσωπος της Προξένου του Επίτιμου Προξενείου της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και γραμματέας στο Προξενείο, αλλά ταυτόχρονα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοτσεχικής Φιλίας, κα. Lucie Plotzerová,
  • ο Συντονιστής και «ψυχή» του προγράμματος και Επικεφαλής της Σχολικής Εκπαίδευσης του Δήμου Πράγας, κ. Milan Hausner,
  • η Γενική Διευθύντρια στη Σχολική Εκπαίδευση του Δήμου Πράγας κα. Jana Vargová και
  • η Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Δήμου Πράγας κα. Iva Satrapová.

 

Την πρώτη μέρα, οι μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σχολείο μας, να γνωριστούν με τους μαθητές μας, να δουν παρουσιάσεις μας σχετικά με τον τόπο μας και παραδοσιακούς χορούς μας, καθώς και να παρουσιάσουν με τη σειρά τους τους δικούς τους τόπους καταγωγής και τα σχολεία τους. Την εκδήλωση αυτή, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος στα Διαβατά, τίμησαν με την παρουσία τους:

 

  • ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτριος Σκουλαριώτης και
  • ο εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δέλτα κ. Γεώργιος Αγγουράς

 

Επίσης, περιηγήθηκαν στην περιοχή μας και επισκέφτηκαν τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διαβατών, όπου ξεναγήθηκαν εκεί από τον πατέρα Κωνσταντίνο. Είχαν την ευκαιρία δε, να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα σε ταβέρνα της περιοχής μας.

Η εβδομάδα αυτή περιελάμβανε ακόμα, περιηγήσεις στα κύρια ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Ροτόντα, Ι.Ν. Αγ.Δημητρίου, Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κ.ά), βαρκάδα στο Θερμαϊκό κόλπο, περιήγηση με το λεωφορείο της Πολιτιστικής διαδρομής, βόλτα στα Λαδάδικα και στην Πλατεία Άθωνος, εξόρμηση στην παραλία της Περαίας, παράσταση στο Κοσμοθέατρο και ξενάγηση στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, προσφορά του Noesis, εκδρομή στο Μουσείο της Βεργίνας και στο Λιτόχωρο και πεζοπορία 3 χλμ. στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 του Ολύμπου. Για την αποχαιρετιστήρια βραδιά στην πόλη μας διοργανώθηκε ελληνικό γλέντι προς τιμή τους με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του σχολείου μας.

Οι εντυπώσεις των φιλοξενούμενων ήταν ιδιαίτερα θετικές και κατά γενική ομολογία, η φιλοξενία μας θα τους μείνει αξέχαστη.