Το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στη Μανρέσα της Καταλονίας – Ισπανία


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +

Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών Θεσσαλονίκης ως συμμετέχων εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «STEM by ART» και  σκοπό την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών μεταξύ 7 σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε πρόσφατα στο 4ο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το σχολείο FEDAC Manresa και διεξήχθη στη Μανρέσα, την καταλανική πόλη της Ισπανίας, με θέμα «Programming Mobile Phone Applications», για μία βδομάδα, (24/9 – 30/9/2017) με δια ζώσης παρουσία 2 εκπαιδευτικών και 4 μαθητών.

Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Βούλα Καρυπίδου, την δασκάλα Κατερίνα Τρυφωνίδου, καθώς και από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης Λευτέρη Λιοτόπουλο, Γιάννη Δούμπαλα, Νίκο Ενοχίδη και Λαουρόν Χασάνι.

Η εμπειρία της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε ένα διεθνές συνέδριο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα οι εντυπώσεις όλων ήταν άριστες, τόσο από τις δραστηριότητες και τα σεμινάρια εκπαίδευσης και μάθησης, όσο και από την άψογη φιλοξενία των φίλων Καταλανών.

Το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας ήταν οργανωμένο εξαιρετικά, από την πρώτη μέρα της πολύ ζεστής υποδοχής των ξένων αποστολών στο σχολείο έως την τελευταία με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που είχε οργανωθεί.

Η Μανρέσα είναι μια πολύ όμορφη, βιομηχανική πόλη στην καρδιά της Καταλονίας. Το σχολείο αποτελείται από μαθητές ηλικίας 3-16 ετών και στις 2 βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η εβδομάδα της φιλοξενίας του σχολείου περιείχε δραστηριότητες μάθησης, τόσο στο σχολείο, όσο και στην Πολυτεχνική σχολή της πόλης, καθώς και αθλητικές και μουσικές δραστηριότητες οργανωμένες από καθηγητές του σχολείου. Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τεχνολογικά και βιομηχανικά μουσεία της περιοχής, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην πόλη από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, επίσημη υποδοχή των ξένων αποστολών από την ηγεσία του Δήμου, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Ελληνικού Προξενείου στην Καταλονία. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η επίσημη συνεδρίαση με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών μάθησης και διδασκαλίας, στην οποία συμμετείχαν όλα τα σχολεία – εταίροι με εξαιρετικές εργασίες.

Βέβαια, η εβδομάδα έκλεισε με ξενάγηση στη φημισμένη και ιστορική πόλη της Βαρκελώνης, όπου το πρόγραμμα εκεί περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Διαδραστικών Επιστημών CosmoCaixa, στο μνημείο του Κολόμβου, στην Sagrada Familia, τη μεγάλη βασιλική, Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σχεδιασμένη από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Antoni Gaudí και βόλτα στον πολύβουο πεζόδρομο της La Rampla και στο λιμάνι. Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει από το ταξίδι αυτό η ξενάγηση στο θρυλικό Camp Nou, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της FC Barcelona. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Καταλανό Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Sr. Fernando Turró Homedes, καθώς και τον Κύπριο σύμβουλό του, κ. Αντώνη Πέτρου, οι οποίοι θέλοντας να ικανοποιήσουν το αίτημα των μαθητών του σχολείου για επίσκεψη στο γήπεδο αυτό, εξασφάλισαν προσκλήσεις εισόδου για την ελληνική αποστολή.

Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών ευχαριστεί θερμά το σχολείο FEDAC Manresa για την αξέχαστη φιλοξενία και ιδιαίτερα την συντονίστριά του, κα. Laura Bozo Molgosa.

Να σημειωθεί πως  το έργο STEMart, του προγράμματος Erasmus+  ξεκίνησε στο σχολείο ακριβώς ένα χρόνο πριν, με διετή διάρκεια και τον Απρίλιο του 2018 θα διεξαχθεί στα Διαβατά το αντίστοιχο συνέδριο με τη συμμετοχή των σχολείων – εταίρων του προγράμματος, με τίτλο «Lego Educational Robotics».

Ακολουθούν φωτογραφίες από το ταξίδι μαθητών και καθηγητών στη Μανρέσα.